Tångspecialisten satsar på den svenska solcellsmarknaden

Tyska tångtillverkaren Knipex hakade på solcellstrenden i Norden och presenterade en verktygsväska för solpanelkontakter på Elfacksmässan.

– Det som är speciellt nu är att vi har ett kit redo och klart till MC4-kontakter. Det har vi inte haft tidigare, sa Stephan Menzel, som representerade företaget på Elfack-mässan i Göteborg.

Knipex grundades 1882 och har bas och tillverkning i tyska Wuppertal. Företaget tillverkar cirka 16 miljoner tänger per år, vilket motsvarar 60000 om dagen.

Bland företagets innovationer finns Alligator, Cobra, Cobolt, Tångnyckeln, X-cut och Ergostrip.

Och företaget tillverkar allt själv, betonar produktspecialisten Marc Schneider, som också representerade Knipex på Elfack.

– Vårt råmaterial kommer bara från tyska stålverk. Vi har åtta olika stålsorter, och en av dessa är en hemlig mix som ett stålbolag gör bara för oss, berättade han. Marc Schneider pekar ut elektrikerbranschen som den viktigaste marknaden för företaget.

På Elfacksmässan valde Knipex att lyfta fram ett kit med specialverktyg för montering av solpaneler. De är avsedda för MC4, den kontaktstandard som solcellsbranschen använder.

– Det är en uppsättning av olika verktyg, framför allt det vi kallar systempresstänger som vi använder till alla avancerade pressinsatser, och då tillhör i princip alla fotovoltaiska pressprofiler, sa Stephan Menzel. (Fotovoltaik är tekniken som utnyttjar den fotovoltaiska effekten för direkt omvandling av ljusenergi från solen (fotoner) till elektrisk energi (elektroner) genom så kallade solceller, eller fotovoltaiska celler.)

I verktygslådan finns också en kabelsax och en avisoleringstång, som klarar att skala den fotovoltaiska kabeln som har dubbla lager isolering.

– Problemet med kabeln är den tvålagriga isoleringen som en automatskalare inte klarar att skala. Och då behöver man en skaltång som har profilslipade knivar. Då spelar det inte någon roll vad det är för isoleringsmaterial. Det kan vara gummi, PTFE samt i två lager, sa Stephan Menzel.

Trots att Sverige är ett litet land betraktar Knipex inte landet som en liten marknad.

– Om vi ser förhållandet mellan sålda verktyg och invånare. Så är det en mycket bra marknad, sa Stephan Menzel. 

Kollegan Marc Schneider menar att svenska marknaden ställer höga krav på de verktyg som används.

– Svenska hantverkare är kvalitetsmedvetna, så de använder också högkvalitativa verktyg. Man är väldigt medveten om att högkvalitetsverktyg alltid är bäst och billigast i längden. Det är inte så i alla länder tyvärr, sa Marc Schneider.

http://www.knipex.se

 

bild

Detta är en sponsrad nyhet från: Knipex