Onlinetjänst har hjälpt 10 000 villaägare hitta rätt solceller

Foto: Pexels

Det Malmöbaserade bolaget Hitta-Solceller redovisar sitt bästa år hittills efter att ha bytt inriktning till att hjälpa bostadsägare att hitta bästa möjliga lösning för att installera solceller. Bara under 2022 hjälpte bolaget över 10 000 villaägare att göra bättre val när de skaffade solceller. Att Hitta-Solceller själva gick med vinst för andra året i rad samtidigt som omsättningen ökade kommer det i andra hand för grundarna Gustav Haag och Alexander Toresson.

–Det är klart att det är fantastiskt roligt att kunna jobba heltid med bolaget, och att Alex kan jobba halvtid. Men vi startade företaget för att kunna hjälpa klimatet genom att få fler att installera solceller, så att vi verkligen gör det är den verkliga behållningen. Solcellerna hjälper miljön och ekonomin samtidigt, men tyvärr är krävs mycket förkunskaper, säger Hitta-Solceller.ses VD Gustav Haag.

Bolaget startades redan 2018 som Omtago AB, men använder nu samma namn som den nättjänst som hela verksamheten bygger på. Med enkla råd och tjänster kan användarna, som namnet antyder, hitta rätt installatör för solceller till bostaden och undvika kritiska misstag. Priset är långt ifrån den enda faktorn som påverkar, och att välja fel leverantör kan bli en dyr affär.

–Allt började med att jag själv skulle skaffa solceller, mest av miljöskäl, men även för att få en okej avkastning. På väg hem från jobbet slog det mig att det vore ännu bättre för miljön om jag kan hjälpa många fler att ta sig fram i solcellsdjungeln. Jag och Alex hade redan ett företag som inte hade hittat sin form, så vi styrde helt enkelt om, säger Gustav.

På hemsidan kallar sig Gustav för ”Din machete i solcellsdjungeln” och det är verkligen som en djungel han beskriver marknaden.

–Tyvärr krävs det väldigt mycket förkunskaper för att kunna lägga en bra beställning, eller ens fatta beslut. Den som är osäker och förvirrad kommer aldrig att agera, så vi hjälper dem att hitta rätt i djungeln. Det allra roligaste är hur många som gör av sig och tackar, att få ett mail som säger att de aldrig skaffat solceller utan vår hjälp är som att få medalj, säger Gustav.