Nytt centrum för utveckling och produktion av solcellsmoduler i Italien

Foto: Anders J/Unsplash

FuturaSun, den ledande italienska tillverkaren av högeffektiva solcellspaneler, har förvärvat en tomt på 24 000 kvm i industriområdet Cittadella (Padua) för att etablera en ny italiensk Gigafactory. Anläggningen kommer att nå en produktionskapacitet på 2 GW/år av högeffektiva solcellsmoduler, tillverkade med den mest innovativa tekniken.

Med detta viktiga steg förbinder sig företaget till en total investering på 25 miljoner euro under de kommande åren.

Projektet passar in i företagets strategiska industriplan och det följer på det europeiska uppdraget att återuppbygga den europeiska försörjningskedjan, där FuturaSun tar rollen som en av huvudaktörerna.

Alessandro Barin, VD för FuturaSun, förklarar: "Med detta nya industriella nav tror vi att vi kan förbättra vår hemstad samtidigt som vi blir en referenspunkt i HORIZON IBC4EU-projektet *, ett program inom REpowerEU-planen och den europeiska gröna affären för att återuppliva den italienska och europeiska fotovoltaiska industriella försörjningskedjan till stöd för kontinentala energiövergångsstrategier."

Det nya huvudkontoret kommer att utformas enligt övergripande miljö- och hållbarhetskriterier och kommer att innehålla ett FoU-center för tillämpad vetenskaplig forskning, ett stort testområde för produktkontroll och förbättring, en PV Academy och ett utbildningscenter för att återskapa expertisen hos branschfolk.

FuturaSun grundades i Cittadella 2008 och har framgångsrikt förvandlat solcellskrisen 2012 till en möjlighet. Efter 15 år av oavbruten tillväxt, med en Gigafactory som redan är aktiv i Kina och två andra under uppbyggnad, fortsätter företaget med sitt projekt att flytta leveranskedjan och inleda en annan dröm om att återuppliva det italienska solcellsdistriktet i Veneto.