SolarEdge lanserar nästa generations kommersiella effektoptimerare

Power Optimizers i S-serien kommer att ersätta de gamla Power Optimizers i P-serien under 2023, vilket innebär en branschledande säkerhetsteknik och en ytterligare minskning av kostnaderna för balans av systemet. Foto: SolarEdge

SolarEdge meddelar att S-serien, nästa generation av smarta effektoptimerare, nu kan beställas i Europa. Den nya serien ersätter successivt de äldre effektoptimerarna i P-serien under 2023 och passar för kommersiella solcellsinstallationer, minskar BoS-kostnader ytterligare samtidigt som den introducerar utökade, avancerade säkerhetsfunktioner.

Daniel Sjödin, Country Manager på SolarEdge I Sverige, säger: “Förbättrade säkerhetsfunktioner och enkel installation är viktiga skillnader för vår teknologi, som tillsammans med framsteg inom energieffektivitet och förbättrad ekonomi, är ytterligare viktiga faktorer för spridningen av solenergi. "Vi kommer att fortsätta att sätta riktmärken för industrins säkerhetsstandarder genom att fokusera på innovativa lösningar som ger ännu mer tillförlitlighet på marknaden.“

Istället för att upptäcka ljusbågar på strängnivå först efter att de inträffat introducerar S-seriens effektoptimerare SolarEdge Sense Connect, en för branschen ny teknologi som förhindrar potentiella ljusbågar redan vid kontakten. Genom att upptäcka och reagera på onormal överhettning av kontaktdonen, som kan bero på felaktiga installationer eller slitage av dessa, stoppar SolarEdge Sense Connect-teknologin strömflödet innan en ljusbåge kan uppstå. Med synlighet ner på panelnivå informeras ansvariga för drift och underhåll om var den felaktiga kontakten är lokaliserad, så att reparationer kan utföras snabbt och enkelt. Detta bidrar till att maximera systemsäkerheten, öka systemets drifttid och minska drifts- och underhållskostnaderna.

Effektoptimerarna i S-serien är utformad för att hantera paneler med högre effekt samt bi-faciala paneler, där paneldifferenser kan vara ännu större på grund av ojämn effekt från baksidan. Med en maximal verkningsgrad på 99,5 % och stöd för två solcellspaneler med hög effekt och hög ingångsström sänker S-serien LCOE tack vare högre avkastning och möjliggör längre och kraftfullare strängar, vilket även minskar BoS.

Dessutom erbjuder S-serien en förenklad kabellayout med mer lättillgängliga kontakter, vilket möjliggör snabbare installation och minskar potentiella isoleringsfel.