European Energy planerar solpark utanför Borgholm

Elna-Brith af Wåhlberg, markägare till området där Skedemosse solpark planeras. Foto: European Energy

European Energy har påbörjat samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län för Skedemosse PV, en planerad solpark utanför Borgholm. Parken är ett viktigt bidrag i arbetet för mer förnybar energi och en grön omställning av samhället. När parken står färdig förväntas den producera el motsvarande 5 200 villors årliga förbrukning av hushållsel.

 

Det aktuella området omfattar ca. 31 hektar betesmark och ligger fem kilometer utanför Borgholm, sydost om Köpingsvik. Samråd är inskickat till Länsstyrelsen i Kalmar län och parallellt så har arbete med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) påbörjats.

– För att förverkliga den gröna omställningen och pressa ner de höga elpriserna behöver vi öka andelen förnybar energi. Solparker är det energislag vi kan få på plats snabbast med en byggtid på bara 12-16 månader. Det betyder att Skedemosse solpark har potential att bidra med ett tillskott på grön energi efter bara 1–1,5 år. Nu hoppas vi på ett snabbt och positivt besked från Länsstyrelsen så att vi kan ta nästa steg, säger Peter Braun, projektchef för European Energy, Sverige.

bild
Peter Braun, projektchef för European Energy, Sverige. Foto: European Energy

Marken där solparken planeras ägs av Elna-Brith af Wåhlberg på Skedemosse gård på Öland. European Energy har tecknat ett arrendeavtal på marken som sträcker sig över 35 år, vilket är den beräknade livstiden för solpanelerna. När panelerna är färdiganvända tas de bort och marken kan återställas helt.

– Marken där solparken ska uppföras är betesmark och vi planerar att fortsätta att använda den på samma sätt, även när solparken står färdig och levererar grön el. Vi tror att djuren kommer att trivas bra där med skydd för vädret och att även marken gynnas genom skuggning under torra perioder. Vi ser bara fördelar med projektet, säger Elna-Brith av Wåhlberg.