Eget temaområde för solteknik på Nordbyg

Anna Werner, vd för branschföreningen Svensk solenergi Foto: Stockholmsmässan

Intresset för lokalproducerad energi ökar i takt med stigande efterfrågan på besparingar i fastigheters driftkostnader. Solenergi ses som ett av framtidens kraftslag, och tekniken blir allt mer effektiv och estetiskt tilltalande. Vid Nordbygg 2024 lanseras därför ett helt eget område för solteknik.

– Vi på Stockholmsmässan vill bidra till att sprida kunskap och goda exempel där det är som mest angeläget. Även om just denna vinter präglas av extra oro för energikostnader så är satsningen på solteknik en del av en långsiktigt ökande trend i fastigheter, säger Lina Hann, projektledare för Nordens största byggmässa, Nordbygg.

Svensk solenergi uppmuntrar

På ett speciellt område på mässan kommer branschen mötas och ta del av de smartaste sollösningarna. Flera av dessa aktörer var på plats redan under Nordbygg 2022 och visade upp sina innovationer, ännu fler förväntas visa upp sina idéer på Nordbygg 2024.

– Det är jätteroligt, alla vill få kontroll över sin elsituation och bli mindre beroende av de nuvarande elpriserna, säger Anna Werner, vd för branschföreningen Svensk solenergi. Hon pekar på att det finns gott om innovationer som väntas visas upp på ytan för solteknik.

– Det sker förbättringar på panelerna hela tiden, tekniken för batteristyrning har också förbättrats. Vi ser även hur mättekniken utvecklas och hur företag säljer el mellan varandra. Det finns flera nya idéer kring affärslösningar, menar hon.

Inspireras av varandras teknik

Intresset för solenergi kommer från många fler branschhåll än bara fastighetsägarna. En stor del av Nordbyggs styrka är att inspireras av ny teknik över olika skrån. En som framhäver dessa fördelar är Glasbranschföreningens Melinda Lemke. Hon ser till exempel fram emot att inspireras av solteknikaktörerna.

– Energifrågan står högt på agendan för oss. Inom glasbranschen ser vi mängder av kreativa solcellslösningar. Jag och mina medlemmar längtar alltid efter tillfälle till inspiration för att föra branschen framåt, säger hon.

Temaområdet kommer samla aktörer inom solteknik. Här väntas lanseringar av nya idéer och innovationer för att gynna en klimat- och hållbarhetssmart energiförbrukning i landet.