1KOMMA5° expanderar genom förvärv av Solens Energi

Daniel Edlund Solens Energi & Gunnar Jönsson 1KOMMA5°. Foto: 1KOMMA5°

Den nordiska verksamheten bakom cleantech-plattformen 1KOMMA5° förvärvar nu det sydsvenska solcellsföretaget Solens Energi. 1KOMMA5° är en ny cleantech-plattform som ska minska de europeiska hushållens koldioxidutsläpp. Med 500 miljoner Euro i ryggen, från bland annat Porsches miljösatsning, ska de se till att 500 000 europeiska hushåll per år blir klimatneutrala. Solens Energi blir den andra nordiska investering i kampen mot klockan där Gunnar Jönsson, VD för den nordiska verksamheten, leder arbetet mot ytterligare förvärv i Norden inom cleantech-sektorn.

- Genom vår erfarenhet inom solceller och energilagring sedan 2012 har vi kommit att ställa höga krav på oss själva och våra partners. 1KOMMA5° har en tydlig vision om vad som krävs för att få hushållen att ställa om till grön energi. Tillsammans kan vi väsentligt snabba på den omställningen”, säger Daniel Edlund, VD, Solens Energi.

Uppdraget om att förvärva företag har gått snabbt. 1KOMMA5° förvärvade tidigare i år Cellsolar, en av Sveriges största leverantör av solceller på villamarknaden, i syfte att driva den nordiska marknaden mot energismarta hushåll. Sedan dess har de bara fortsatt växa genom bland annat Niklas Adalberths riskkapitalbolag Norrsken VC som investerare och spetsrekryteringar som exempelvis David Sätterman som COO, tidigare toppchef på E.ON.

- Målet är att skapa en klimatneutral villamarknad och en framtid vi med stolthet kan föra vidare till framtida generationer. Att etablera sig i södra Sverige känns som en riktigt bra början på expansionsresan. Extra roligt att hälsa just Solens Energi välkomna som det mest renommerade bolaget i Skåne, vilket betyder ännu starkare position för 1KOMMA5°s i Sydsverige och en riktning i att snabbt expandera den nordiska verksamheten i kampen mot klockan, säger Gunnar Jönsson, VD, 1KOMMA5°s nordiska verksamhet.

Företaget har nu i uppdrag att förvärva ytterligare bolag i syfte att erbjuda villaägare en helhetslösning när det kommer till energiförsörjning. Det gäller inte endast solceller, utan även laddstolpar, batterier och andra produkter för energismarta hem. Förvärvsstrategin fokuserar på specialiserade teknikföretag med kompetens inom solcellsteknik, energilagring och elbilsladdning, som alla har möjlighet att fysiskt hjälpa till i villorna för att ställa om.

- Den helhetslösning som 1KOMMA5° erbjuder för grön el är precis vad som behövs för att snabba på omställningen och nå Parisavtalets mål. Vi på Solens Energi är glada över att vara en del av rörelsen som nu är i rullning och hoppas på att inspirera fler till att ansluta, säger Daniel Edlund, VD, Solens Energi. Förvärvet är ett steg i rätt riktning för 1KOMMA5° och en viktig förutsättning i att målet om en miljard i omsättning för den nordiska marknaden år 2023.