Skarta Energy och Tohmajärvi kommun planerar stort energiprojekt

Foto: PxHere

Skarta Energy Oy, del av SkartaNYAB, som genomför rena energilösningar, och Tohmajärvi kommun planerar sol- och vindparker i Tohmajärvi. För detta ändamål har bolaget och kommunen ingått en avsiktsförklaring genom vilket möjligheterna att bygga förnybar energi i Tohmajärvi kartläggs. Genom kartläggningarna utreds byggandet av flera sol- och vindparker samt områden som lämpar sig för byggandet av dem. Parkernas sammanlagda effekt ska vara 60 MW, och om projektet genomförs är detta det största energiprojektet i hela östra Finland.

”Den energi som produceras med hjälp av solkraft och vindkraft är helt förnybar och tillsammans stöder dessa energiformer varandra utmärkt. I det projekt som planeras utnyttjas också Skartas Vierivoima®-lösningar som stärker tillgången på ren energi till ett konkurrenskraftigt pris i regionen. Lösningen möjliggör också en snabb övergång till användning av väte i Tohmajärvi-området när behovet blir aktuellt”, säger Vikke Saarelainen, vice verkställande direktör för Skarta Energy Oy.

”I Tohmajärvi har vi redan vidtagit ambitiösa åtgärder för koldioxidneutralitet, och samarbetet med Skarta är en fortsättning på detta. Vi förväntar oss att energiprojektet lockar industriella aktörer till området, stärker områdets självförsörjning i fråga om energi samt främjar Tohmajärvis övergång till koldioxidneutralitet. Om projektet genomförs har det också sysselsättningseffekter för regionen”, säger Tohmajärvis kommundirektör Mikko Löppönen.

Livskraft i östra Finland

Östra Finland har haft utmaningar i fråga om byggandet av vindkraft. Radaranläggningar som gränsbevakningen använder begränsar planläggningen av vindkraft i området. Samtidigt bromsas utvecklingen av det befintliga elöverföringsnätet, som för närvarande inte möjliggör ett fullt utnyttjande av sol- och vindkraftspotentialen i området.

Enligt en färsk utredning från LUT-universitetet skulle den el som produceras i östra och sydöstra Finland vara nyckeln till en betydande tillväxt för industrin i området.

Skarta Energy anser att östra Finland behöver skräddarsydda, lokala energilösningar.

”Vi tror att vi har en lösning för östra Finland. Med hjälp av Vierivoima och andra projekt som producerar förnybar energi kan vi bidra med egen energi för hela östra Finland. Därigenom utjämnas regionala skillnader mellan östra och västra Finland. Övergången till kolneutralitet sker lokalt, en region och stad i sänder” sammanfattar Saarelainen.

Kartläggningen av områdena har inletts i Tohmajärvi. För den första fasen av helhetsprojektet har man ansökt om finansiering hos arbets- och näringsministeriet. Ett positivt beslut gör det möjligt att snabbt genomföra den första fasen till och med inom de kommande två åren.

"Vi är stolta över att skriva under denna avsiktsförklaring. Det gör det möjligt för oss att bidra till att bygga en renare framtid och samhälle och ytterligare stärka vår projektutvecklingsportfölj för förnybar energi”, sammanfattar Kari Tuominen, Verkställande direktör, Skarta Energy Oy.