113 nya hem i Lund får klimatsmarta tak från Midsummer

Foto: Midsummer

- Det är en stor order som vi såklart är glada för, och särskilt det faktum att vi nu gör tydliga inbrytningar hos byggare och ägare av flerfamiljshus utöver villor och industrifastigheter där vi sedan tidigare är starka. När den totala miljöpåverkan ska utvärderas finns det inga solcellstak som slår våra och de är dessutom estetiskt mycket tilltalande, säger Midsummers VD Sven Lindström.

Beställaren är byggföretaget JSB Construction som bygger husen för Lunds kommuns fastighets AB, LKF, ett helägt kommunalt bolag. Det är drygt 2 200 kvadratmeter takyta av Midsummers solcellstak SLIM som kommer att läggas efter sommaren. Taken ska täcka sex flerfamiljshus med totalt 113 nya hem med hyresrätt i det nya området Södra Råbylund.

- Vi bygger lägenheterna i kvarteret Pilgrimen med tydligt fokus på hållbarhet med halverad energiförbrukning mot kraven i Boverkets byggregler. Vi vill ha lösningar som samverkar med arkitekturen och hållbarhetstankarna i området och då är tunnfilmssolceller en viktig pusselbit. Vår ambition är att Lund ska vara en föregångare och ett föredöme i hållbart boende, säger Fredrik Altin, byggprojektledare, LKF AB.

Midsummer SLIM är en smart kombination av tunna solpaneler och ett klassiskt falsat plåttak, där resultatet blir ett diskret energiproducerande solcellstak som ser ut precis som ett vanligt plåttak och inte heller blir mycket dyrare än ett sådant.

- Estetiken var en stor anledning till varför JSB valde Midsummer. Taken är snygga och solcellerna är diskreta. Solcellstaken är även mycket miljövänliga vilket är en viktig del i projektet Pilgrimen där hållbarhet, miljö och kvalitet är viktigt. Därför valde vi Midsummer som leverantör, säger projektchef Simon Gillberg på JSB.

Midsummer gör tunnfilmspaneler av typen CIGS som är tunna, lätta, flexibla och diskreta. De är dessutom mycket miljövänliga med bara en tiondel så stor klimatpåverkan som traditionella kiselpaneler. De kan täcka en större takyta än traditionella kiselpaneler och behöver inget skyddande glas eller aluminiumramar vilket även gör installationen lättare.

- Vi märker att konsumenterna, vare sig det är privata eller offentliga aktörer, tittar alltmer på den totala CO2-avtrycket sett över produktens hela livslängd inklusive hur den produceras. Här står vi i särklass med cirka sex gram koldioxidutsläpp per producerad kilowattimme elektricitet, att jämföra med cirka 50 gram för kiselpaneler. Det är en enorm konkurrensfördel som kommer att bli allt starkare i takt med att konsumenterna blir mer medvetna, avslutar Sven Lindström.