Planera för snö när du monterar solceller

Foto: Vivint Solar/Unsplash

Det råder en solcellsboom i hela landet, ett intresse som ökat när energipriserna rusat. Solceller kan bli en bra affär för både ekonomin och klimatet men samtidigt anmäls fler skador.  Åska, elfel men också det jämtländska vädret ställer till problem.

Det är inte ”värmen” på sommaren som kan ställa till det för solcellspanelerna. Snarare tvärtom, vårt lite kyligare klimat gör faktiskt solcellerna mer effektiva. Snömängder och is kan däremot bli ett problem och troligtvis inte det första man tänker på under sommarens installation av solceller. I takt med att solcellsinstallationerna ökar kommer fler exempel på skador från bland annat väder och vind.
– Framför allt stora snömängder kan ställa till det för dem med solceller. Det är viktigt att snö och vinlastberäkningar är korrekta och att solcellerna är monterade på ett riktigt sätt, säger Anders Dahlén skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland.

Följderna av brister i montering och konstruktion kan vara att solcellspanelerna eller taket går sönder och du riskerar läckage när snön smälter. Konstruktionen ska vara så tålig att man inte ska behöva snöröja. Vid extremväder kan det ändå vara nödvändigt att röja sina paneler, då är den bästa metoden är att använda snöhyvel. Men lämna minst några centimeter kvar för att inte riskera att skada panelerna.

För privatpersoner täcker hemförsäkringen många olika typer av skador men en skada är alltid ett besvär för den som drabbas. Det finns också krav på att installationen ska vara fackmannamässigt utfört. En solcellsinstallation som är undermålig kan ge lägre ersättning vid en skada.

Anders Dahlén tycker inte man ska vara rädd för att skaffa solceller. Än så länge är skadorna relativt få men de ökar i takt med solcellsinstallationerna.
– Solceller kan bli en bra investering men var noga när du väljer installatör och prata med ditt försäkringsbolag så får du lite tips och råd. De berättar också vad din försäkring täcker om du råkar ut för något, säger Anders Dahlén.

17 juni är det Solenergiforum i Ångsta där privatpersoner och företagare är välkomna att träffa olika aktörer i branschen. Länsförsäkringar Jämtland finns också på plats för de som vill få råd inför solcellsinstallationen.

Tre tips när man installerar solceller

  • Prata med ditt försäkringsbolag! Gärna när du funderar på att installera solceller. Har du redan satt upp solceller? Berätta att du har gjort det!
  • Skaffa ett överspänningsskydd för hela hemmet. Det skyddar inte bara solcellsinstallationen utan även annan dyrbar elektronik. Skador från åska är vanligt.
  • Gör en slutbesiktning av installationen.