Svea Solar fortsätter sin expansion av solparker i Europa

Foto: Svea Solar

Svea Solar, Sveriges största solenergibolag, välkomnar nu CarVal Investors som ny investerare. Det nya kapitalet på över en miljard kronor (€100m) är öronmärkt för Svea Solars satsning på utbyggnaden av storskaliga solparker i Europa.

Nu inleds ett strategiskt och långsiktigt partnerskap mellan CarVal Investors och Svea Solar. Det nya kapitalet på över en miljard kronor kommer göra det möjligt för Svea Solar att bli en oberoende kraftproducent och vidare accelerera utbyggnaden av solparker som gemensamt kommer generera 500 MW, något som på sikt kommer tillföra en betydande mängd förnybar energi till Europas energimix. Investeringen kommer gå direkt till Svea Solars utveckling, byggnation och drift av storskaliga solparker.  

”Genom att bygga fler solparker i Europa skalar vi upp produktionen av solenergi snabbt – ett betydande bidrag till hela EUs energisystem. Vårt långsiktiga partnerskap med CarVal kommer att ge oss muskler att bygga våra egna solparker och behålla vår marknadsledande position i Sverige, samtidigt som vi expanderar till fler europeiska länder. Vi på Svea Solar är stolta över att ha CarVal med oss på resan mot vår vision om ett fossilfritt Europa”, säger Erik Martinson, VD och medgrundare av Svea Solar.

”Vi är glada över att nu ha Svea Solar, Sveriges ledande solenergibolag, som en av våra partners i Europa. Vi ser fram emot att vara en del av deras fortsatta tillväxtresa och satsning på storskalig solenergi på flera europeiska marknader. Omställningen till förnybar energi är kapitalintensiv, vilket gör att långsiktiga partnerskap som detta blir allt viktigare”, säger Philip Blix, VD på CarVal Investors. 

Svea Solar har de senaste åren varit delaktiga i utvecklingen och byggandet av över hälften av alla solparker som hittills byggts i Sverige. Nu kommer företaget expandera sin solparksverksamhet till fler europeiska länder där Cypern blir först ut. 

Tidigare i våras kunde Svea Solar meddela att bolaget tagit in 1 miljard kronor från riskkapitalbolaget Altor i en investeringsrunda där även investeraren Fredrik Österberg deltog. Kombinerat kommer dessa investeringar på över 2 miljarder kronor bidra till Svea Solars fortsatta expansion till nya marknader och resa mot målet att bli det ledande solenergibolaget i Europa.