Soleneribranschen går för högtryck men står samtidigt inför flera utmaningar

Anna Werner, vd på Svensk Solenergi. Foto: Jann Lipka

Stigande elpriser har bidragit till ett kraftigt ökande intresse för solenergi och många solenergibolag arbetar för närvarande för högtryck för att kunna svara upp till den höga efterfrågan. Samtidigt står branschen inför flera utmaningar som riskerar att minska tillväxttakten. Kompetensförsörjning, etiska utmaningar kring tillverkningen av solpaneler i Kina samt brist på relevant forskning är tre faktorer som på sikt kan bromsa tillväxttakten.

Av Annika Wihlborg

Många solenergiföretag har omfattande kompetensförsörjningsutmaningar, Sverige har inte hunnit utbilda elektriker och solcellsmontörer i den utsträckning som marknaden efterfrågar. Det är därför i dagsläget svårt för solenergibolagen att hitta tillräckligt många utbildade medarbetare. För närvarande råder det brist på såväl projektörer som montörer och projektledare. För somliga solenergiföretag kan kompetensbristen utgöra ett betydande hinder för ytterligare tillväxt.

Även elnätsföretagen utmanas när allt fler privatpersoner och företag väljer att investera i solenergianläggningar.

– Det är svårt för elnätsföretagen att hinna handlägga alla föranmälningar från kunder som står i begrepp att ansluta sin solenergianläggning till elnätet. Elnätsbolagen har ju en mer eller mindre ofrivillig tillsynsroll via uppdraget att säkerställa att anläggningarnas elektriska komponenter uppfyller gällande krav, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Stigande råvarupriser kan påverka framtida kostnadsbild

Prisnivåerna på solenergianläggningar har mer än halverats det senaste decenniet, då solenergibolagen kunnat dra nytta av skalfördelar i produktionen och relativt låga råvarupriser. Nu har de globala råvarupriserna ökat, men ökningen har ännu inte slagit igenom i solenergibolagens prisbild. Samtidigt har många svenska solenergiföretag gått back ekonomiskt de senaste åren eftersom de prioriterat att ta marknadsandelar på en snabbväxande marknad. Det är inte omöjligt att kunderna framöver kan vänta sig stigande prisnivåer som en konsekvens av de ökande råvarupriserna.

Mer svensk solenergiforskning behövs

Anna Werner anser att det bedrivs alltför lite forskning på solenergi i Sverige, i synnerhet med tanke på att det av många betraktas som en viktig framtidsbransch. Anna Werner efterlyser mer forskning som inte enbart fokuserar på elektronik och de tekniska aspekterna av solenergi. Ett steg i rätt riktning är Sveriges nya kompetenscentrum inom solenergi, Solelforskningscentrum Sverige (SOLVE), som etablerades i januari 2022. Visionen för SOLVE är att uppnå ett brett genomslag för solel i Sverige.

Kompetenscentrumet har olika temaområden som inkluderar: ny solcellsteknik, byggnadsintegrering, förbättrade solcellssystem, utnyttjande av land, ekonomi och affärsmodeller för solceller, planering för storskalig expansion av solceller. ◆