Midsummer levererar forskningsmaskin till universitet i Australien

Foto: Midsummer

Det svenska solenergiföretaget Midsummer har slutfört installationen av sin egenutvecklade UNO-maskin för forskning om tunnfilmssolceller vid University of New South Wales i Sydney, Australien.

Midsummers forskningsverktyg UNO som företaget sålde till University of New South Wales (UNSW) för drygt ett år sedan har nu klarat Site Acceptance Test (SAT) i Sydney som betyder att maskinen är officiellt installerad och levererad till kunden. I och med det godkända sluttestet har Midsummer även fakturerat kunden för slutbetalningen av maskinen.

Leverans och installation drabbades av vissa förseningar på grund av stängda gränser relaterade till Covid-restriktioner, men när de väl hävdes levererade Midsummer enligt plan.

Midsommar UNO är ett generiskt FoU-verktyg för produktion av tunnfilmssolceller, som bland annat används för solcellsforskning vid universitet. Resultaten från maskinen är enkla att implementera för kommersiell produktion med företagets DUO-maskiner, världens mest spridda verktyg för tillverkning av tunnfilmssolceller av typen CIGS.

UNSW School of Photovoltaic and Renewable Energy Engineering är det ledande forskningsinstitutet i världen när det gäller solenergi. På UNSW kommer UNO att användas för att utveckla en ny innovativ typ av tandemsolcell.