Sveriges största takbyggda solcellsanläggning

Coops varuterminal i Eskilstuna med solceller. Illustration: Coop

Coop fortsätter sin satsning på hållbar logistik. På taket till Coops nya varuterminal i Eskilstuna kommer en solcellsanläggning på 6,1 MW att installeras. Det blir Sveriges största takbyggda solcellsanläggning.  

- Vi gör en historiskt stor investering när vi bygger Coops nya helautomatiserade varuterminal i Eskilstuna. Det är en framtidsinvestering för Coop och vi vill agera så hållbart som möjligt. Vårt eldrivna Coop-tåg kommer att anlända till terminalen med varor flera gånger om dagen och med egen solcellsanläggning kommer vi till stor del kunna driva terminalen med el från solen, säger Örjan Grandin, vd Coop Logistik. 

Solcellsanläggningen kommer att omfatta cirka 14 400 solpaneler på en yta motsvarande 38 000 kvadratmeter. Den totala installerade effekten motsvarar 6,1 MW och anläggningen blir därmed Sveriges största takbyggda solcellsanläggning. 

bild
Foto: Soltech Energy

Solcellspaneler valda med omsorg 

Coops valda solcellspaneler kommer att vara CFP-certifierade (carbon footprint), en certifiering som baseras på koldioxidutsläpp för hela livscykeln av solcellssystemet. Den största delen av tillverkningen sker i Norge med återvunnen kisel från Norge samt kisel från Tyskland och USA. Dessa solceller har ett kraftigt lägre klimatavtryck i jämförelse med exempelvis solceller från Kina som är vanligt förekommande på solcellsmarknaden. Anläggningen kommer att uppföras av solenergibolaget Soltech Energy. 

- Det blir en toppmodern varuterminal i Eskilstuna med hög automationsgrad där teknik och människa kommer att samverka. En sådan här varuterminal har hög elförbrukning inte minst för att hålla kylsystemet i gång men även för styrning och robotik. Vi investerar i solcellsanläggningen för att det är ekonomiskt och miljömässigt hållbart, för att den ökar vår självförsörjningsgrad och för att säkra tillgången till förnybar el, säger Mats Tornard, projektledare för Coops nya varuterminal.  

Coop startade bygget av sin nya varuterminal år 2020 och den beräknas vara i full drift sommaren 2024. Solcellsanläggningen beräknas att vara klar i början av 2023. Hälften av anläggningens elbehov kommer att täckas av solcellsanläggningen, resterande el köps in från förnybara energikällor.  

Fakta om Coops solcellsanläggning i Eskilstuna 

  • ca 14 400 solcellspaneler 
  • ytan motsvarar cirka 38 000 kvadratmeter 
  • 6, 1 MW installerad effekt 
  • solcellspanelerna är CFP-certifierade 
  • solcellspanelerna tillverkas av återvunnen kisel från Norge, kisel från USA och från Tyskland 
  • beräknad start av elproduktion i januari 2023.