Solpunkten i Kristianstad får lysande beröm - vinner Skåne Solar Award

Foto: Solar Region Skåne

C4 Energis solpark ”Solpunkten” blev ”årets solkraftsanläggning” och belönas med Skåne Solar Award på Solar Region Skånes årsmöte idag. Utmärkelsen delas ut årligen sedan 2009 och är instiftad av den ideella förening Solar Region Skåne. Samtliga nominerade anläggningar presenterades på föreningens årsmöte inför runt 50 besökare på Ideon Science Park Lund.

bild
Solpunkten i Kristianstad. Foto: Solar Region Skåne

Skåne Solar Award tilldelas den anläggning som under föregående år färdigställts i Skåne och som genom sitt koncept, gestaltning eller på annat sätt särskilt bidragit till att öka intresset för produktion av solenergi.

Intresset för solkraft och förnybar energi ökar och i år nominerades 6 olika anläggningar. Bland de nominerade finns både privata och kommunala solcellsägare och större företagsanläggningar. De nominerade solenergianläggningar har byggts på butik, parkeringshus, villa, reningsverk och mark. Juryn har valt 2 finalister och enats om en segrare.

Representanterna från juryn, Madeleine Edqvist (Mannheimer Swartling) och Cecilia Andersson (Öresundskraft) överlämnade utmärkelsen till vinnaren.

Sponsorer för Skåne Solar Award är i år E.ON Energilösningar, European Energy, Kraftringen, Länsförsäkringar Skåne, Malmö Stad, Region Skåne, Wihlborgs Fastigheter samt Öresundskraft.

 

Årets jury

Mikael Dennbo, Kraftringen (Styrelse Solar Region Skåne)
Peter Birch Jensen, Länsförsäkringar Skåne (Medlem Solar Region Skåne)
Sara Norman, Öresundskraft (Medlem Solar Region Skåne)
Erik Wallnér, VD Solcellskollen (Branschexpert)
Madeleine Edqvist, advokat, Mannheimer Swartling, specialist inom energirätt (Eldsjäl)

Alexandra Hagen, VD White Arkitekter, (Arkitekt)

Juryn sammansätts varje år nytt med olika experter inom solkraft. Tillsammans med representanter från Solar Region Såne bidrar och bedömer dessa solexperter de nominerade anläggningar med olika perspektiv, expertis och erfarenheter och korar årets anläggning.

Vinnare:

Solparken Solpunkten Ägare: C4 Energi i Kristianstad
Installatör: Solkompaniet

Juryns motivering:
En imponerande anläggning som är vacker för ögat och visar att det går att kombinera estetik och funktion: Här används en redan byggd yta för solcellsinstallation och man testar ett nytt koncept genom kombinationen av sedumtak och solpaneler. Det är intressant att utvärdera hur denna lösning fungerar och som går före andra solprojekt. Den estetiskt tilltalande installationen är en fin sammanhållande komposition med sedumtaket och inspirerar med en imponerande stor anläggning mitt i ett tätbebyggt bostadsområde. Ett samspel som skapar intressant dynamik: Installationen gör solceller och sedumtak till en attraktiv lösning i stadsmiljö. Anläggningen är ett bra användande av alternativmark och ligger i linje med det hållbarhetsarbete som ägaren eftersträvar, vilket kan ge uppmärksamhet och diskussion om projektets förutsättningar, bidrag och energiproduktion.