Midsummer får beställning från sitt italienska dotterbolag

Foto: Midsummer

Det svenska solenergiföretaget Midsummer har fått en formell order från sitt helägda italienska dotterbolag Midsummer Italia på två specialmaskiner av modellen DUO. DUO är Midsummers egenutvecklade teknologi för tillverkning av lätta och flexibla tunnfilmssolceller. Maskinerna ska producera solceller vid den nya fabriken i Bari.

Den produktionsutrustning som Midsummer Italia beställt från sitt moderbolag är en uppgraderad forsknings- och utvecklingsversion av modellen DUO, världens mest spridda produktionssystem för böjbara CIGS-solceller.

Ordervärdet för de två maskinerna är 9,87 miljoner euro, cirka 103 miljoner kronor, som kommer att betalas från Midsummer Italia till moderbolaget Midsummer AB (publ).

Italienska myndigheter beslutade i oktober förra året att tilldela Midsummer Italia etableringsstöd i form av bidrag och mjuka lån motsvarande cirka 396 miljoner kronor för att starta storskalig tillverkning av tunna, lätta och miljövänliga solcellstak i Italien. Det är en del av Italiens 'Recovery and Resilience plan' som omfattar cirka 190 miljarder euro från EU. Kapaciteten i Italien blir 50 MW per år, att jämföra med de 2 MW per år som idag produceras vid företagets fabrik i Järfälla.

Uppgraderad FoU-version

De två beställda R&D DUO-maskinerna har redan monterats på Midsummers fabrik i Sverige och är under leverans. De kommer att börja producera solceller när fabriken öppnar i slutet av året. Förutom produktion av Midsummers standardsolceller avser Midsummer Italia att använda utrustningen för FoU-projekt som syftar till att öka prestandan hos cellerna samt att utveckla specialsolceller för rymdtillämpningar.

Midsummers tillverkningsutrustning modell DUO används för att massproducera solceller. För avancerad forskning används en uppgraderad version av DUO som bland annat möjliggör ännu större variationer i processer på grund av större flexibilitet i val av processgas och tätare temperaturavläsningar. Processförbättringar bekräftade av Midsummer R&D DUO kan appliceras direkt på Midsummer DUOs produktionssystem. Det är denna uppgraderade R&D DUO som Midsummer Italia nu har beställt, för att följas av beställningar på ett antal vanliga DUO senare i år för att så småningom nå den årliga produktionskapaciteten på 50 MW.

Fabriken i Bari väntas starta storskalig produktion av solpaneler vid årsskiftet 22/23. Italien har mycket förmånliga subventioner för installation av solceller till egnahemsägare, över 100 procent. Midsummer Italia har redan slutit tre stora avtal med italienska taktillverkare och -installatörer samt distributörer av byggmaterial om leverans av 15 MW solpaneler av den årliga kapaciteten på 50 MW.