Otovo - Höga elräkningar får konsumenterna att rusa efter solceller

Foto: Alonso Reyes/Unsplash

De rekordhöga priserna på energi i Europa har väckt konsumenternas intresse för alternativ till traditionell energiförsörjning från elnätet. Här spelar solenergi och batterier en viktig roll för att möta efterfrågan. Solcellsplattformen Otovo har framgångsrikt omvandlat den massiva tillströmningen av kundintresse till försäljning under årets sista kvartal och inleder 2022 med en aldrig tidigare skådad orderbok – en ökning på 620% än pipelinen för ett år sedan – fylld av projekt som ska installeras under första halvåret.

”Det är en gigantisk våg av projekt. Vi har i dagsläget lika många projekt beställda som väntar på installation som vi installerade under hela 2020. Europeiska konsumenter väljer solenergi och batterier när energipriskrisen slår till”, säger Andreas Thorsheim, vd för Otovo.

Otovos batterilösningar har under Q4 haft ett starkt inträde i Tyskland och utvecklas stadigt i Italien och Spanien. Nu har Otovo även siktet inställt på att erbjuda batterilösningar på den svenska marknaden under Q1.

”Möjligheterna inom energilagring, både för konsumenter och Otovo som företag, har imponerat på oss under 2021 och vi ser fram emot att erbjuda batterier till svenska, franska och polska kunder under första kvartalet 2022. Detta kommer att öka det upplevda värdet av solenergi och förbättra vårt försäljningsvärde”

Under det fjärde kvartalet 2021 såldes 2 066 sålda projekt, en ökning med 223% från samma period året innan, vilket motsvarar 8 000 projekt på årsbasis. Som en följd av detta var pipelinen av projekt som väntade på installation 7,2 gånger högre än under samma period för ett år sedan, totalt 291 miljoner SEK (28 miljoner euro) och uppgick till 2 515 bostadsprojekt.

Företaget gjorde 1 209 installationer under fjärde kvartalet, en ökning med 96 % sedan året innan, vilket motsvarar 5 000 projekt på årsbasis. Det Oslo-baserade företaget rapporterade att intäkterna ökade med 173 % på årsbasis till 113 MSEK (11 MEUR), och bruttovinsten ökade med 195 % på årsbasis till 22,4 MSEK (2,2 MEUR) (19,9 % vinstmarginal). Otovo avslutade kvartalet med 233 miljoner SEK (22,4 miljoner EUR) i kassan, en ökning med 17,7 miljoner SEK (1,7 miljoner EUR) från föregående kvartal, främst på grund av förvärvet av European Distributed Energy Assets (EDEA).

”Vi går in i 2022 med en aldrig tidigare skådad orderbok - 7,2 gånger större än för ett år sedan – fylld av projekt som ska installeras under det första halvåret. Denna jättevåg av projekt är värd motsvarande de sammanlagda helårsintäkterna för 2021”