Nu sätts Svenneby gård i drift!

Svenneby gård på Vikbolandet utanför Norrköping. Bild: Isorent

Tillsammans med Stella Futura driftsätter Isorent AB nu landets första skräddarsydda energisystem för lantbruk med djurhållning. Systemet består av solenergi i kombination med batterilagring på 307 kWh, den hittills största installerade batteribanken i sitt slag i Sverige.

I mitten av juni driftsattes det nya energisystemet hos Svenneby gård på Vikbolandet utanför Norrköping. Gården, som bedriver mjölkproduktion i större skala, blir därmed först i Sverige i sitt slag med ett skräddarsytt energisystem baserat på solceller och storskalig batterilagring. Lagringssystemet på rekordstora 307 kWh är det hittills största i sitt slag i Sverige.

bild
– Det här är unikt i landet, såvitt vi känner till finns inget lika stort batterilagringssystem installerat någonstans. Så vi är oerhört glada och stolta över projektet. Vi ser stor potential med systemet och tror att det kan passa många andra kunder, säger Tommy Brakel, affärsområdesansvarig Isorent AB. Bild: Isorent 

 

Anläggningen består av 644 solpaneler och ett komplext batterisystem som är noga dimensionerat för att passa just Svenneby gård. Med det nya systemet täcks minst 70 procent av gårdens årliga energibehov samtidigt som det utgör en försäkring mot höjda elpriser i framtiden.

Anläggningen har projekterats och byggts av Isorent AB i samarbete med systemdesignern och batteriintegratören Stella Futura. Utgångspunkten har varit Svenneby gårds specifika behov, med målet att hitta en skräddarsydd energilösning. Projektering och montering har pågått under våren 2021.

bild
Batterilagring. Bild: Isorent 

 

– Den här energilösningen har utvecklats specifikt för lantbruk med djurhållning. Tillsammans med Stella Futura har vi analyserat, identifierat och tillgodosett de unika behoven hos den här typen av verksamhet. Där resultatet blivit en kraftig kostnadsbesparing i elförbrukningen och en framtida försäkring mot höjda elpriser, säger Tommy Brakel.