Transparenta solpaneler för fönster når 8 procents effektivitet

Snart kan skyskrapor med glasfasader fungera som kraftkällor. Forskare vid University of Michigan har lyckats ta fram transparenta solceller med en effektivitet på åtta procent, vilket är ett rekord.

Teamet uppnådde en effektivitet på 8,1 procent och en transparens 43,3 procent. Solcellerna har en grönaktig ton, liknande vindrutor på bilar.

Till skillnad från kiselbaserade solceller är solcellerna tillverkade av kombination av organiska molekyler skräddarsydda för att vara transparenta i det synliga och absorberande i det nära infraröda spektrumet. Det nära infraröda spektrumet är en osynlig del av spektrumet som står för mycket stor del av energin i solljus.

– Fönster är en idealisk plats för organiska solceller eftersom de erbjuder något som kisel inte kan, vilket är en kombination av mycket hög effektivitet och mycket hög synlig transparens, säger forskarna Peter Forrest, Peter A. Franken och Paul G. Goebel som ledde forskningen.

Byggnader med glasfasader har vanligtvis en beläggning på dem som reflekterar och absorberar lite av ljuset, både i de synliga och infraröda delarna av spektrumet, för att minska ljusstyrkan och värmeinstrålningen.

Forskningen har publicerats i en artikel i Proceedings of the National Academy of Sciences.