Solpanelerna smälter snön!

Ännu en fantastisk innovation med rötterna i de värmländska skogarna, eller närmare bestämt i Glava sydväst om Arvika, har fått internationellt erkännande! Denna gång är det Glava Energy Centers norska medlemsföretag Innos AS som fått ta emot PV-Magazine Top Business Model 2020 Awards för sin innovation Innos Weight Watcher.

Text: Maria Fallström, MaFalls Foto: Tommy Strömberg, Innos A

I Glava har solcellsmoduler producerats och levererats världen över i solcellsfabriken från början av 2000-talet fram till 2015. På samma ställe finns Glava Energy Center sedan 2009 där olika aktörer samverkar för att skapa nya förutsättningar för innovation, lärande, utveckling och tester inom förnybar solenergi. Här har nära 70 olika innovationer och över 50 exjobb med fokus på solenergi och energisystem skrivits, utvecklats, testats och i vissa fall gått från utvecklingsprojekt till faktiska affärsidéer och nystartade företag. Ett av dessa är norska företaget Innos AS med innovationen Innos Weight Watcher!

– Syftet med Glava Energy Center är att vi ska finna innovativa och hållbara solenergilösningar, säger Magnus Nilsson, verksamhetschef Glava Energy Center. I många fall är våra utvecklingsprojekt även gränsöverskridande och Innos innovation Weight Watcher är ett ypperligt exempel på detta!

bild

Smälter snön på panelerna! Den norska uppfinningen består av sensorer som sitter på solcellerna vilka mäter last och temperatur. När snön på taket blir för tung, larmar sensorerna och systemet kopplar om och skickar tillbaka exakt så mycket el som behövs för att värma upp solcellspanelerna tills snön har smält. För precis på samma sätt som att en glödlampa blir varm när man skickar ström genom den, så blir en solpanel det. Fördelarna är många. Man slipper att skotta snö på taket och även att transportera bort den skottade snön. Och den el som gick åt för att smälta snön på panelerna sparar man in på bara ett par dagar och ger i slutändan ett positivare utfall i solelproduktionen, eftersom solelproduktionen ökar över tid, då man kan få solel även på vinterhalvåret och tidigare på våren.

– Utmaningen är smälta snön på panelerna med minsta möjliga mängd el och samtidigt bibehålla panelens kvalitet så att den klarar kraven på 25 eller 30 års garanti, säger Tommy Strömberg, VD Innos AS. Systemet kan både styras manuellt och med automatik och smälter två kilo snö per kvadratmeter och timme.

bild

Skyddar tak och genererar mer solel

Under september 2020 tilldelades Innos AS det internationella priset PV-Magazine Top Business Model 2020 Awards för sin innovation. Att numera ha möjligheten att installera solpaneler på tak som inte klarar av tyngden av både solpaneler och mycket snö möjliggör solelinstallationer på tak som annars var möjligt och skapar helt nya förutsättningar för framtida solelinstallationer.

Den prisvinnande innovationen har funnits på den norska marknaden sedan 2017 och är redan installerad på 40000 kvadratmeter takyta där. Snart får vi även se den installerad på svenska tak och därefter väntar alla tak i resten av världen! Inte så illa för en svensk-norsk idé som utvecklats, testats, skruvats och formats till en färdig produkt som får internationella priser, och allt började i de värmländska skogarna på Glava Energy Center.