Tysklands största solcellspark nu i drift

Solen över Berlin. Bild: Julia Weihe

Tysklands största solcellspark i Weesow-Willmersdorf i närheten av Berlin har levererat sin första kilowattimme. ”Om klimatet fick rösta om energislag, skulle vind- och solenergi vinna,” säger EnBW-Sveriges VD Mads Miltersen. Med ett leende lägger han till: ”Vi nordbor älskar allt som har med solen att göra men tror att solen skiner för lite hos oss för att kunna vara relevant. Det är lyckligtvis fel, Sverige har minst lika många soltimmar som Tyskland.”

 

Solcellsparken Weesow utanför Berlin
Solcellsparken Weesow utanför Berlin. Fotograf: Paul Langrock

I Weesow-Willmersdorf har EnBW satt upp 465.000 solcellsmoduler som ger 187 MW installerad effekt – vilket motsvarar ca 50.000 hushålls energiförbrukning och minskar klimatutsläppen med 129.000 ton CO2. Miltersen uppger att företaget har investerat ca 1 miljard kronor. ”Men den kanske mest uppseendeväckande siffran är noll,” säger Miltersen. ”Vi har fått noll kronor i subventioner. Den här solcellsparken är inte bara störst och modernast. Den står sig utmärkt i en helt marknadsbaserad konkurrens med alla andra sätt att producera energi.”

 

bild
Mads Miltersen, VD EnBW Sverige. 

Framtidssäkra klimatsmarta jobb i glesbygden mitt under pandemin

Solcellsparken Weesow-Willmersdorf har skapat mer än 150 arbetstillfällen på den gamla östtyska landsbygden. Jobben har fördelats – förutom på själva EnBW – på 40 underleverantörer. ”Det kan inte sägas tillräckligt ofta,” förklarar Mads Miltersen: ”Förnybar energi ger både inkomster och jobb. Dessa jobb är framtidssäkra, klimatsmarta och bidrar till en levande glesbygd.”