Innovativa och energieffektiva byggnader i Göteborg visas virtuellt

Foto: Business Region Göteborg

Antalet internationella delegationer som besöker referensobjekt och testarenor har minskat markant under COVID-19. Därför bjuder Green Gothenburg nu in sina strandsatta besökare till en virtuell rundvisning av tre prisbelönta byggnader, där innovativa och energibesparande lösningar visas.

– För Göteborg har COVID-19 varit ett allvarligt bakslag. Besöken från internationella delegationer som kommer hit för att studera hållbara lösningar har praktiskt taget upphört helt. Vi är dock glada att nu kunna presentera en virtuell studietur som visar några av de mest intressanta hållbara byggnadsprojekten här i Göteborg som ett substitut, och senare komplement, till ett verkligt besök, säger Katarina Clase, affärsutvecklare på Business Region Göteborg.

Ett socialt utrymme för att experimentera
HSB Living Lab, en bostadsinfrastruktur för studenter och gästforskare, är en av testarenorna som visas i den virtuella rundvisningen. Det är ett socialt co-creative-utrymme där man genom att experimentera med hållbar teknik och livsstilar kan utveckla innovativa koncept och lösningar. Labbet består av 44 kubformade moduler med 29 lägenheter.

– HSB Living Lab har utvecklats genom öppna innovationsprocesser mellan den svenska bostadsrättsföreningen HSB, Chalmers Tekniska Högskola, Johanneberg Science Park och flera branschpartners. Hittills har mer än 100 projekt genomförts i labbet, fortsätter Katarina Clase.

– Att besöka HSB Living Lab är som att resa ett decennium framåt i tiden. Solceller är integrerade i väggarna, fönster som absorberar och lagrar solljuset som värmeenergi testas och det finns en uppsjö av smarta hem-interaktioner som gör livet enklare, för att bara nämna några av alla spektakulära lösningar.

Ett labb för framtida inlärningsmiljöer
Närliggande A Working Lab är en kontorsbyggnad med 430 arbetsplatser i ett flexibelt utrymme utformat för samarbete och innovation. Grunden består av miljövänlig betong och fjärrvärmesystemet förses med värmeenergi från den lokala, 1000 kvadratmeter stora solanläggningen.

– Klimatpåverkan har minskats med smarta material och saltlagring av värmeenergi används för effektiv styrning av inomhustemperaturen. I labbet finns även en restaurang, ett café, samarbetsytor och konferens- och mötesrum.

Den virtuella studieturenhttps://www.greengothenburg.se/virtual-tours