Nästa generations solcellslösning för subsahariska Afrika

Systemet som Solar Bora har börjat tillhandahålla kopplat till en induktionsplatta. Foto: Solar Bora
En potentiell kund som testar att laga mat med Solar Boras system. Foto: Solar Bora

För de flesta av oss här i Sverige är elnät en självklarhet. Vi kan räkna med att det finns överallt och att det sällan blir strömavbrott. Det är dock inte en självklarhet i hela världen. I det subsahariska Afrika saknar 600 miljoner människor el och de lagar mat över öppen eld med ved och träkol. En del människor där har tillgång till elnät men de får oftast strömavbrott dagligen, speciellt under regnperioderna. Men i och med att elnätet inte är tillräckligt utbyggt är det många som fortfarande inte har tillgång till det. El är en förutsättning för att ta sig ur fattigdom och för ett land att ska industrialiseras. Solar Bora levererar nästa generations Solar Household Systems, vilket ger användaren känslan av att ha elnät, även om man inte har det.

 

Solar Bora grundades 2016 och fick 2018 ut det första solcellssystem till slutkund i Mali och 2019 levererades deras första system till Kenya. Under 2017 gjordes marknadsanalyser, skickade en första prototyp till Mali och de fick in den första beställningen.

 

 

 

Under 2020 blev planerna inte riktigt som de tänkt sig i och med att Covid-19 kom. Gränserna till både Mali och Kenya stängdes, och som det ser ut just nu kommer de vara stängda till oktober. Solar Bora har därmed svårt att nå ut till nya kunder nere i Afrika och svårt att göra den skillnad de vill. De har en heltidsanställd i Kenya som nu jobbar begränsat och har fått skifta fokus, från att prata med skolor om hur undervisningen kan förbättras av tillförlitlig el, till att stötta de sjukhus som saknar pålitlig el och som har behov av det för, till exempel, belysning och tillgång till varmvatten.

 

I och med att Solar Bora inte kan fortsätta jobba med försäljning nere i Kenya och Mali just nu har de mer tid att fokusera på den nordiska marknaden. Detta har de gjort genom att tillhandahålla en batterilagringslösning som fungerar att ladda både från solceller och från det befintliga elnätet. De anser själva att den är optimal för off-grid-användning eftersom den är lagom stor för att driva ett mindre hushåll.

 

 

 

Systemet som Solar Bora nu erbjuder i Sverige och i de andra nordiska länderna är ett batterilagringssystem som kan ge 230V AC och LiFePO4-batterierna har en kapacitet på 5kWh. Detta kan bedriva ett mindre hushåll, såsom en sommarstuga. Solpanelerna laddar batterierna för användning under natten samtidigt som de ger “ren” energi under dagen. Systemet är helt off-grid men det går att koppla på det på det ordinarie elnätet för att ladda batterierna och ha som back-up till en molnig dag.

 

 

 

Framöver ser Solar Bora fram emot att kunna fortsätta arbetet med att tillhandahålla tillförlitlig och förnybar el för dem som behöver det som mest i Afrika. I Sverige vill de underlätta tillvaron för off-grid-samhället och kunna förse fler med lösningar för förnybar energi.

 

När batterierna är fulladdade kan du:

Hålla vatten kokande med en induktionsplatta i nästan 5 timmar

Ha 5 lampor (40W) tända i 25 timmar och ifall du har LED (7W) kan de vara tända i 130 timmar

Ladda mobilen (5W) i nästan obegränsat med tid

 

Test: Solar Bora