Solel på Bjäre hos Båstad Lager & Logistik

En nedlagd toffelfabrik är nu ett framgångsrikt logistikcenter med 266 nya solpaneler från Skånska Energilösningar. Bild: Skånska Energilösningar.

Mitt uppe på Bjärehalvön har Christian och Maria Knutsson omvandlat en nedlagd toffelfabrik till ett framgångsrikt logistikcenter – som nu har 266 nya solpaneler på taket.

 

Solel lockande tanke

Den gamla toffelfabriken höll varmt genom att elda upp sin träflis i en stor panna. Christian och Maria har valt direktverkande el med värmepumpar för uppvärmningen. Men ifjol började de fundera lite närmare över sin energisituation.

– Vi gör av med mycket el, helt klart: cirka 200 000 kilowattimmar om året. Att sätta solceller på taket och producera egen förnybar el som täcker upp för en del, det var en lockande tanke, både för ekonomin och miljön, berättar Christian.

Lagom stor anläggning bäst

Efter några rundor med offerter föll valet av leverantör på Skånska Energilösningar. Installationen gjordes i mars, och i slutet av månaden sattes de 266 solpanelerna i drift.

– Redan första månaden sparade vi in 6 000 kilowattimmar inköpt el jämfört med samma tid förra året. Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen. Vi hoppas ha tjänat in investeringskostnaden på sju år.

Bergvärme i tankarna

En bra grej med att börja tänka klimatsmart är att tankarna nästan alltid leder vidare. Vi på Skånska Energi ser det ofta hos våra kunder: en förnybar energilösning föder tankar om fler. Så även för Christian och Maria på Bjäre. De har just bestämt sig för att skaffa elbil, med laddboxar från Skånska Energilösningar.

Christian har även ett större projekt i tankarna:
– Vi har ju Hallandsåsens urberg alldeles under fotsulorna här, så en bergvärmeanläggning vore ju perfekt. Egen solel och egen värme som vi gör här på plats, det minskar inte bara vår klimatpåverkan utan gör oss även mer oberoende av elpris och konjunkturer. Det känns helt rätt.