Ny typ av solcell sätter effektivitetsrekord

Forskarna John Geisz (till vänster) och Ryan France har tillverkat en solcell med nästan 50 procents effektivitet. Foto: Dennis Schroeder, NREL

Forskare vid DOE/National Renewable Energy Laboratory i USA har tagit fram en solcell med en effektivitet på nästan 50 procent. Den sexledade solcellen uppmätte en effektivitet på hela 47,1 procent under koncentrerad belysning och 39,2 procent under vanligt solljus.

– Den här enheten visar verkligen på den exceptionella potentialen hos flerledade solceller, säger John Geisz, forskare vid High-Efficiency Crystalline Photovoltaics Group på NREL och huvudförfattare till en studie om solcellen.

Studien "Six-junction III-V solar cells with 47.1% conversion efficiency under 143 suns concentration” har publicerats i tidskriften Nature Energy.

För att tillverka solcellen använde sig forskarna av så kallat III-V-material – som kallas så på grund av deras plats i det periodiska systemet - som har ett brett spektrum av ljusabsorptionsegenskaper. Var och en av solcellens sex skikt är speciellt utformade för att fånga in ljus från en specifik del av solspektrumet. Enheten innehåller cirka sådana 140 lager av olika III-V-material för maximal prestanda. Ändå är de tillsammans tre gånger tunnare än ett hårstrå.

Genom sin höga prestanda skulle solcellen passa utmärkt för att till exempel driva satelliter, menar forskarna.