Ökat intresse - 68 miljoner till solceller i Blekinge

Bild: PxHere

Omkring 1 400 personer har sökt statsbidrag till solceller i Blekinge, varav cirka 68 miljoner kronor har beviljats. Det skriver tidningen Sydöstran.

Allt fler blekingar vill satsa på att producera egen el genom att installera solceller på sin fastighet. Men nu håller tiden på att rinna ut när det gäller nya bidrag.

 - För att få pengar måste man vara inkopplad på elnätet senast 31 december 2020, säger Ann-Christine Norrby, handläggare på länsstyrelsen i Blekinge till tidningen.  

Ann-Christine vill dock stryka under att när det gäller den här typen av bidrag och satsningar så kan förutsättningarna ändras snabbt, bland annat beroende på politiska beslut. Klart är i alla fall att solel är hett i Blekinge och att både villaägare och företag gillar att hämta kraft från solen.

2016 kom det in 87 ansökningar om solcellsstöd, vilket kan jämföras med 487 ansökningar under 2019. Drygt sju miljoner betalades ut 2018 mot drygt 15 miljoner kronor 2019.

- Från början var kanske detta med att producera egen solenergi något som främst lockade en grupp glada entusiaster. Men allt eftersom har vi sett ett växande intresse hos gemene man och företagare. Vi kan också se hur intresset sprider sig i ett bostadsområde om en fastighetsägare investerar i solceller, inte sällan får vi in fler ansökningar från det området, avslutar Norrby.