SolTech satsar på utbyggnaden av solenergi i Kina

SolTech Energys svenska dotterbolag, Advanced SolTech Sweden AB (publ) (ASAB) med ansvar för finansieringen av gruppens investeringar i Kina, tecknade i januari 2017 ett avtal med Danske Bank i syfte att undersöka möjligheten att emittera gröna obligationer till bankens nätverk av institutionella investerare.

ASAB och Danske Bank har under året etablerat en struktur för en grön obligation. Efter en noggrann utvärdering av de kriterier som Danske Banks nätverk av investerare önskar ha uppfyllda har parterna valt att avstå från att gå vidare med detta samarbete.

– Investerarna på den institutionella obligationsmarknaden tar som regel 10 procent av den totala volymen och de önskade att obligationen skulle vara betydligt större än ASAB planerade att emittera. Med större volym riskerar vi att inte kunna omsätta pengarna i färdiga och intäktsgivande solenergianläggningar tillräckligt snabbt, med ökad finansieringskostnad som följd. I kriterierna fanns också begränsningar som inte möjliggjorde annan form av finansiering av verksamheten i Kina, t.ex. en publik obligation, lokala banklån, leasing etc. När vi vägde samman kraven ansåg vi inte att dessa var gynnsamma för oss och inte heller rättvisa för ASAB:s nuvarande obligationsinvesterare. Vi valde därför i detta läge att inte gå vidare med en institutionell obligation, säger vd Frederic Telander.

SolTech Energy Sweden AB (publ) och Advanced Solar Power Hangzhou Inc. ASP, har beslutat att följande strategi skall tillämpas för att finansiera utbyggnaden av solenergi i Kina genom det gemensamma bolaget ASRE.

- SolTech Energy och ASP ämnar gemensamt tillskjuta 6 MEUR (57,6 MSEK) i eget kapital under kvartal 4, 2017 som direkt ska användas för att bygga solenergianläggningar som redan är kontrakterade. 

- ASAB planerar under kvartal 1, 2018 att emittera en grön obligation till allmänheten. SolTech Energys aktieägare och ASABs nuvarande obligationsinnehavare kommer att ha företräde till teckning. 

En börsintroduktion planeras av ASAB under kvartal 2, 2018 på First North vid Nasdaq Stockholm, i syfte att renodla SolTech Energys affärsområden och samtidigt underlätta finansieringen av den kinesiska verksamheten. Börsintroduktionen kommer följaktligen att föregås av en reorganisation, efter vilken ASAB kommer att äga 100 procent av aktierna i ASRE. Ägare till aktierna i ASAB är SolTech Energy med 51 procent och deras Kinesiska partner ASP med 49 procent.