ABB tar hem order för att stärka integreringen av förnybara energikällor

ABB har fått en order på cirka 30 miljoner dollar från den nederländsk–tyska operatören TenneT för att tillhandahålla en stabiliseringslösning i strömförsörjningen när elnätet utgörs av allt mer förnybar energi. Orden bokades under andra kvartalet 2017.

Tysklands energiomvandlingsplan ”Energiewende” siktar på ett mål med minst 80 procent förnybar energi per 2050. Andelen vind- och solkraft i energimixen står nu för över 40 procent av Tysklands elförsörjning. I och med att Tysklands strömförsörjning går från energikällor som kärnkraft och värmekraftverk – till energikällor som vind- och solkraft, behöver landet lösa problem med stabilitet och spänningsfluktuationer som påverkar strömförsörjningen, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Som en del av lösningen kommer ABB att leverera en statisk hybridkompensator (STATCOM) som ska installeras i Borken-ställverket i Hessen i centrala Tyskland. STATCOM-systemet ska stärka elnätet med flexibel reaktiv strömkompensation och dynamisk spänningsstabilisering för att minska risken för spänningskollaps och strömavbrott.