Solallén får internationellt intresse

Radhuskvarteret Solallén i Växjö är Skanskas hittills grönaste bostadsprojekt och har certifierats enligt Svanen. Solallén är de första netto nollenergibostäderna i Sverige vilket innebär att de genererar mer förnybar energi än vad de förbrukar på årsbasis.

Swedish Green Building Council har utsett Skanskas projekt Solallén till ett av de fem bästa svenska hållbara byggprojekten.

– Vi är både glada och stolta över att Solallén kommer att representera Sverige på den största internationella konferensen inom hållbarhet, säger Johan Gerklev, hållbarhetschef på Skanska Sverige.

Byggnaderna ska ha ett minimalt energibehov genom ett välisolerat tätt klimatskal, solceller på taken och bergvärme som gör att kostnaderna för uppvärmning hålls nere. Bergvärmesystemet kan även förse husen med kyla utan att energibehovet ökar.

– Bostadsrättsföreningen får under flera månader om året en minusräkning. Det innebär mer pengar tillbaka från elleverantören för försäljningen av solel, jämfört med elen som hushållen köper. Det skapar entusiasm och engagemang för hållbarhetsfrågorna bland våra bostadsägare, berättar Johan Gerklev.