HSB och EnergiEngagemang bygger solcellspark i Strängnäs

Bild: EnergiEngagemang.

I mars 2020 påbörjas byggandet av solcellsparken som kommer ha en yta om totalt 45 hektar. Bilden är en grafisk visualisering av hur solcellsparken kan komma att se ut, vilket kan skilja sig med den färdiga utformningen.

50 000 solpaneler ska monteras längs E20 utanför Strängnäs. Resultatet blir Sveriges största solcellspark. Bakom satsningen står HSB Södermanland i samverkan med solenergiföretaget EnergiEngagemang Sverige. HSBs målsättning är att erbjuda alla sina bostadsrättsföreningar i Södermanland att köpa andelar i parken.

– Det känns fantastiskt att det här projektet blir verklighet. Nyttan med solcellsparken är dubbel: Vi erbjuder våra bostadsrättsföreningar solel till ett förmånligt pris, samtidigt som vi på ett kraftfullt sätt bidrar till omställningen till förnybar energi, säger Jon Leo Rikhardsson vd HSB Södermanland.

Lokalt producerad solel är en viktig del av lösningen på framtidens elbehov. Sveriges mål är att elproduktionen ska vara 100 procent förnybar 2040 samtidigt som det pågår en intensiv elektrifiering av fordonsflottan och industrin.

I mars 2020 påbörjas byggandet av den 45 hektar stora solcellsparken. Parken kommer att ligga längs E20 väster om Strängnäs och byggs i två etapper. När den är färdigbyggd kommer den att vara Sveriges största solcellspark med en total installerad effekt på 20 megawatt och en elproduktionskapacitet på 18 000 MWh, vilket motsvarar årselanvändningen för 7 500 lägenheter. Den blir därmed nästan dubbelt så stor som det i dagsläget största aviserade solcellsprojektet.