Roofit.solar finalist i Swedish Steel Prize 2019

Bild: Roofit.solar.

Roofit.solar har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för att ha utvecklat en innovativ takprodukt som framgångsrikt kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Roofit.solar från Estland är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Roofit.solar är nominerat för sin Roofit 2-i-1-lösning – en innovativ takprodukt som kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

Roofit.solar valde att använda hållbart, färgbelagt GreenCoat®-stål för tillverkningen av 2-i-1-lösningen. I den smidiga tillverkningsprocessen kombineras GreenCoat Pural BT med högeffektiva solcellsmoduler på ett sätt som förhindrar delaminering. Lösningen ser ut som ett vanligt plåttak och gör det möjligt för nya och äldre byggnader att producera sin egen elektricitet som kan användas, lagras i ett batteri eller återföras till elnätet.

Juryns motivering för valet av Roofit.solar som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Roofit.solar tillverkar soltak i metall som producerar elektricitet. Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer. Genom att använda en färgbeläggning baserad på svensk rapsolja har man tänjt på de produktionstekniska gränserna, och resultatet visar att man har uppnått robust vidhäftning mellan skikten i takpanelerna.