Ny teknik ska öka solpanelernas prestanda

Bild: Apelöga/E.ON.

Nu väljer E.ON att lansera den nya half cell-tekniken för solceller, som sedan en tid tillbaka funnits tillgänglig för företagskunder,  även mot privatmarknaden. Half cell-tekniken ska öka effektiviteten med upp emot tio procent, enligt E.ON.

– Förnybar solenergi är en fantastisk resurs och vi ser redan att solpaneler börjar få en viktig roll för energiomställningen. Solen har potential att stå för så mycket som 10 procent av elproduktionen i Sverige i framtiden, därför är jag stolt över att vi nu kan erbjuda även våra privatkunder de nya, betydligt mer effektiva solpanelerna. På så vis möter vi kundernas behov om att maximera sin solelsproduktion och göra investeringen ännu mera lönsam, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige i ett pressmeddelande.

Half cell-tekniken innebär att solcellerna halveras och fördelas i två sektioner, det vill säga en panel innehåller totalt 120 celler istället för 60 celler som dagens paneler. Varje sektion i solpanelen har seriekopplade solceller och de båda sektionerna parallellkopplas. Därigenom minskar resistansen och det går att få ut mer effekt på samma yta.

Den nya monokristallina solpaneler med half cell-teknik har en effekt på 330 W per panel. Jämfört med marknadssnittet på vanliga monokristallina solpaneler, som har en effekt på cirka 300 W, ger det en ökning av solelsproduktionen med hela 10 procent. Solpanelerna har en förväntad livslängd på 30 år, vilket innebär att en snittkund producerar ytterligare 30 000 kWh med den nya tekniken.