Vattenfall miljardinvesterar i storskalig solkraft

Bild: Vattenfall.

Vattenfall planerar att investera en miljard kronor I att utveckla nya storskaliga solkraftsparker mellan 2018-2019. Man kommer dessutom tillhandahålla småskaliga solkraftsanläggningar till privatpersoner. Investeringarna stärker Vattenfalls målsättning att bli fossilfria inom en generation.

-Solkraft är ett viktigt komplement till vindkraft som förnybar energikälla. När vi nu investerar mer i solkraft så är det för att möta kundernas ökade intresse och efterfrågan, både konsumenter som får el från våra solkraftparker men även potentiella kunder som både vill konsumera och producera el från solkraft, säger Magnus Hall, VD och koncernchef, Vattenfall.

Framför allt finns två huvudområden för satsningarna på solkraft:

  1.  Utveckling av storskaliga solcellsparker, i synnerhet på platser där man har möjlighet att använda befintlig infrastruktur för att minska kostnaderna. Vindkraftparken Parc Cynog i Wales är ett sådant exempel.
  2.  Vattenfall underlättar decentraliserad energiproduktion för både privata kunder och företagskunder. Detta innebär nya energitjänster där Vattenfall erbjuder lösningar som uppfyller våra kunders behov och gör det möjligt för dem att producera och konsumera egen solkraft. 

Nyligen togs ett slutgiltigt investeringsbeslut för tre storskaliga solkraftsinstallationer i Nederländerna i anslutning till kraftverken i Velsen, Hemweg och Eemshaven. Den totala kapaciteten för dessa projekt uppgår till 10,5 MW. Dessutom byggs en solpark i anslutning till vindkraftparken Haringvliet där fler än 130 000 solpaneler kommer att installeras. Kapaciteten blir omkring 40 MW vilket motsvarar förnybar el till 11 000 nederländska hushåll.

Vattenfall har ansökt om tillstånd för fler solparker som också kommer att kombineras med vindkraftparker. Kombinationen medför flera synergier, som till exempel kombinerad nätanvändning och fördelarna med goda förbindelser med myndigheterna, markägare och andra intressenter. Vattenfall ser på kommande möjligheter till storskalig sol i andra länder, till exempel nästa auktionsrunda i Tyskland.

Sedan tidigare har Vattenfall solkraftsparken Parc Cynog, invigd 2016, i anslutning till Parc Cynog vindkraftpark i Wales. Solkraftparken har en total effekt på 5 megawatt (MW) och förser 1 440 hem i Wales med hushållsel.