Solar Egg uppmärksammas internationellt

Foto: Jean-Baptiste Bélange.
Foto: Jean-Baptiste Bélange.

Den äggformade bastun Solar Egg, som Riksbyggen uppfört i Kiruna, har uppmärksammas av media runt om i världen. Några som omnämnt konstverket är bland annat Inhabitat, Designboom, Dexiner och Dezeen. 

Solar Egg har skapats av konstnärsduon Bigert & Bergström och är ett konstverk som ska spegla sin omgivning och fånga den varma Kiruna-andan. Ägget är 5x4 meter stort och har ett skal av guldpläterat rostfritt stål som speglar staden och den omgivande naturen. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt mellan unik fjällnatur och Malmfältens nya stadsmiljöer. Inuti värms ägget av ett vedeldat bastuaggregat med formen av ett hjärta.

Under 2017 kommer Solar Egg att förflyttas mellan olika arktiska miljöer i Kiruna med omnejd. För att skapa en härlig bastuupplevelse med omklädningsmöjligheter, handdukar och service samarbetar Riksbyggen med Camp Ripan

– Det känns fantastiskt roligt att Solar Egg fått så stor uppmärksamhet, mer än vi vågat drömma om. Det är unikt i Riksbyggens historia att ett projekt får ett internationellt genomslag, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.