Svenska utställare på Intersolar 2024

SolarEdges Sverigechef Daniel Sjödin. Foto: Simon Matthis
Energilagring. Foto: Simon Matthis
Laddstation. Foto: Simon Matthis
Foto: Simon Matthis

Några svenska företag fanns inte på Intersolar 2024, men väl besökargrupper och återförsäljare. Ett företag, SolarEdge, med huvudkontor i Israel, har dock lokalkontor i Sverige med 11 medarbetare. Plus egen svensk hemsida. Företagets utställningsplats var en av de största i sin hall, vilket inte vill säga litet.

SolarEdges Sverigechef Daniel Sjödin var på plats på Intersolar för att bland annat presentera företagets nya produktportfölj för solceller och lagring för villamarknaden. Här visade man också upp nya storskaliga, kommersiella batterier för både inomhus- och utomhusapplikationer.

– Vi är framför allt ett innovationsdrivet företag. Det är en stor del av vårt DNA, och varje år lanserar vi nya produkter och tjänster, sade Daniel Sjödin, som då och då under vårt samtal blev avbruten av

telefonsamtal.

– Som du märker är det lite småstökigt.

SolarEdge har också släppt nyheter på mjukvarusidan, till exempel ett komplett energioptimeringserbjudande för det kommersiella segmentet.

– En ”fleet management”-lösning som även ger en övergripande inblick i fastighetens energianvändning.

Den andra nyheten riktar sig till villamarknaden, ett batteri för hög effekt (20 kW).

–– Det är nästa generations växelriktare för villamarknaden.

Daniel Sjödin har noterat att det blir allt större installationer på flera marknaden, då elbehoven ökar i takt med att fler saker ska kopplas in, som elbilar och värmepumpar.

Daniel talade sig sedan varm för fördelarna med så kallade ”bi-facial”-paneler eller dubbelsidiga solpaneler.

– I ”bi-facial”-användandet kommer vår teknik verkligen till nytta då vi kan maximera effekten för varje panel. Strängväxelriktare är aldrig starkare än sin svagaste punkt men tack vare effektoptimering kan varje panel vara på max, oberoende av varandra.

– Det är verkligen ett område där vår teknik kommer till sin rätta.

Säkerhetsfunktioner är något man talar allt mer, har Daniel Sjödin märkt. Det är brandsäkerheten som då är i fokus.

– Vi har en holistisk syn på säkerhet där vi designar våra produkter med ett säkerhetstänk redan från ritbordet, sade Daniel Sjölin som menar att de är rätt ensamma om att ha säkerhetsfunktioner i flera lager i sina produkter