Better Energy bygger en av Sveriges största solparker

Better Energys solpark Vollerup. Foto: Better Energy

Byggverksamhet pågår för Better Energy Swedens solpark vid Studsvik, Nyköpings kommun. Solparken, med en omfattning av 23 hektar, kommer att producera 25 GWh ren elektricitet årligen, vilket motsvarar elförbrukningen för 4000 svenska hushåll.

Projektet vid Studsvik är resultatet av ett unikt samarbete inom den svenska energibranschen. Anläggningen kommer att anslutas till det allmänna elnätet och därigenom bidra till att avlasta nätet i regionen och förse lokala verksamheter med el från förnybara källor. Elnätsanslutningen förväntas vara klar vid slutet av 2024.

Better Energy Sweden AB står bakom detta solparksprojekt i byggnation vid Studsvik, Nyköpings kommun. Med en yta på 23 hektar och en årlig produktion av 25 GWh grön elektricitet kommer solparken att vara en av de största i Sverige vid den planerade elnätsanslutningen i slutet av 2024.

Better Energy är ett integrerat energiföretag som grundades för att påskynda övergången till förnybara energikällor. Företaget kontrollerar hela värdekedjan internt, vilket innebär att de utvecklar projekten från start till elnätsanslutning, ansvarar för driften under solparkens livstid och tar hand om nedmontering samt återställning av marken. Detta tillvägagångssätt är i många avseenden unikt inom den svenska solenergibranschen. I Sverige tillämpar Better Energy viktiga lärdomar från över 120 projekt i norra Europa samtidigt som de kontinuerligt utvecklar nya unika lösningar för den svenska marknaden.

"Andreas Brännström, VD för Better Energy Sweden, kommenterar projektet och säger: 'Med vår solpark vid Studsvik bryter vi på Better Energy Sweden ny mark, bokstavligt talat. Det här är ett viktigt projekt som visar att det är möjligt att bygga på stenig och kuperad mark i Sverige, vilket öppnar upp för att bygga solparker på ytor där det tidigare inte har varit möjligt.'"

Solparken byggs på Studsviks industriområde, där flera aktörer redan är samlade.