Franska energigiganten Neoen positionerar sig för att bli en ledande aktör på den svenska förnybara energimarknaden

Vindkraftparken Storbrännkullen började byggas sommaren 2022. Foto: Storbrännkullen

En av världens ledande oberoende producenter av förnybar energi, franska Neoen, är sedan hösten 2020 etablerade i Sverige. Neoen är snabbväxande och offensiva och utvecklar vind-, sol- och energilagringsprojekt över hela Sverige. Neoen har hittills fattat beslut om att investera 200 miljoner euro i Sverige. Ytterligare investeringar är sannolikt på gång, bolaget väntas sjösätta flera nya projekt i takt med att den svenska efterfrågan på el ökar stadigt under de kommande åren.

AV  ANNIKA WIHLBORG

Sedan etableringen i Sverige 2020 har Neoen fokuserat på att utveckla en storskalig och bred projektportfölj. Neoens första svenska projekt är vindkraftsparken Storbrännkullen i Jämtland, som började byggas i juli 2022 och planeras att tas i drift i början av 2024. Vindkraftsparken Storbrännkullen kommer ha en kapacitet på 57.4 MW och Neoen har skrivit ett tioårigt elköpsavtal med det brittiska förpackningsföretaget Coveris för den el som kommer att produceras på anläggningen. Neoens affärsstrategi baseras på devisen ”utveckla för att äga”, vilket innebär att bolaget kommer att vara kvar som ensam ägare under vindkraftsparkens samlade livslängd och även ansvara för parkens drift.

Sommaren 2022 tog Neoen första spadtaget till en solcellspark i anslutning till Hultsfreds flygplats som byggs i samarbete med Alight, en europeisk ledande elproducent och utvecklare av solenergi. Anläggningen väntas stå klar 2025. Klädjätten H&M har förbundit sig att köpa all el som produceras i solcellsparken i Hultsfred under flera år framöver.

bild
Neoen är offensiva och storsatsar på den svenska marknaden under de kommande åren. Bildkälla Shutterstock.

Femfaldig expansion på fem år

Neoen grundades 2008 och äger såväl solcellsanläggningar som vindkraftsparker och anläggningar för batterilagring i sexton länder. Efter en femfaldig ökning de senaste fem åren har Neoen för närvarande 5,6 GW i drift eller under byggnation runtom i världen. Det snabbväxande bolaget siktar på att nå 10 GW i drift eller under uppbyggnad globalt i slutet av 2025. 

Enligt Xavier Barbaro, som är bolagets vd och styrelseordförande har södra Sverige lika goda förutsättningar för solenergi som exempelvis Tyskland och norra Frankrike. Dessutom finns det förhållandevis mycket utrymme att bygga sol-och vindkraftsanläggningar runtom i Sverige, vilket förstår bidrar till att Neoen ser en omfattande tillväxtpotential på den svenska marknaden.

Väntar på tillstånd för ett dussintal nya projekt

Neoens har hittills fattat beslut om att investera 200 miljoner euro i svenska förnybara energiprojekt, men Xavier Barbaro bedömer att bolaget kommer att behöva investera 1 miljard euro för att nå sina mål på den svenska marknaden. Det råder med andra ord ingen tvekan om att Neoen har långtgående ambitioner om att vara med och få sin del av kakan när efterfrågan på den svenska elmarknaden väntas öka exponentiellt framöver.

–Vår ambition är att spela en aktiv roll för att stödja Sveriges omställning till ett 100 procent förnybart energisystem år 2040. Tillgången till konkurrenskraftig, närproducerad och tillförlitlig förnybar energi är vår kärnkompetens och vi kommer göra vårt bästa för att bidra med denna till Sveriges energibransch. Vi bedriver för närvarande ett dussintal svenska projekt inom förnybar energi där vi väntar på nödvändiga tillstånd, säger Xavier Barbaro.