Värmekameror kan upptäcka potentiella faror i solcellsanläggningar

Foto: Trygg Solenergi Besiktning & Service AB

Efter att forskningsinstitutet RISE tidigare i våras publicerade sin rapport rörande bristfälliga solcellsinstallationer valde företaget Trygg Solenergi att satsa helhjärtat på kvalitetssäkring inom solelbranschen.

Tidigare i våras uppmärksammades en rapport framtagen av RISE (Research Institute of Sweden) av media där de undersökt ett 40-tal solelanläggningar på uppdrag av Energimyndigheten. RISE påträffade under sin granskning brister i majoriteten av de anläggningar som undersöktes.

Detta resulterade i sin tur att en verksamhet vid namn Trygg Solenergi etablerades. Deras primära fokus är kvalitetssäkring och samtidigt skapa trygghet i solelsbranschen.

- Vårt primära fokus på Trygg Solenergi är att skapa trygghet hos våra kunder och användandet av termografering gör att vi kan upptäcka brister och potentiella faror som annars inte syns med blotta ögat, säger Elias Ekelund, besiktningsman på Trygg Solenergi Besiktning & Service Sverige AB.

Värmekamera på drönare ger Trygg Solenergi en fördel Genom att använda en avancerad drönare med värmekamera kan Trygg Solenergi flyga över en solelsanläggning och lokalisera eventuella fel och skador samt få en detaljerad insikt i hur varje enskild panel och dess celler ser ut. För att få en övergripande uppfattningen över anläggningens kvalité kontrollerar bolaget även kontaktdon och växelriktare med hjälp av en handhållen värmekamera.