Västra Ramlösa Skola i Helsingborg vinner Skåne Solar Award

Västra Ramlösa skola i Helsingborg vinner Skåne Solar Award 2020. Bild: Eric Lindkvist, Helsingborg Stad

Skåne Solar Award tilldelas den anläggning som under föregående år färdigställts i Skåne och som genom sitt koncept, gestaltning eller på annat sätt särskilt bidragit till att öka intresset för och produktionen av solenergi. Priset delades ut av Solar Region Skånes ordförande Staffan Fredlund under Skånes Energiting 2020. Sponsorer för Skåne Solar Award 2020 är E.ON Energilösningar, Kraftringen, Länsstyrelsen i Skåne, Länsförsäkringar Skåne, Malmö Stad, Region Skåne, Wihlborgs Fastigheter samt Öresundskraft. 

I år nominerades 11 olika anläggningar vilket är ett bevis på det ökade intresset för solkraft och förnybar energi. Bland de nominerade finns både privata solcellsägare, större företagsanläggningar och anläggningar som byggts av kommuner. 

Juryns motivering lyder: 

”Stort engagemang hos skolans lärare och elever som entusiastiskt i ett innovativt projekt tagit fram fakta om solceller och planerat en solcellsinstallation på den miljövänliga skolans tak. Uppmärksamhet har skapats via filmer på YouTube och en artikel har publicerats av Helsingborgs stad i Helsingborgs Dagblad om projektet. Ett bokstavligt lysande projekt för att öka intresset hos ungdomar om en i framtiden starkt kommande energikälla som solenergi.”

Årets finalister för Skåne Solar Award för 2020:

Finalist 1 – Mobilia, Malmö
Mobilia köpcentrum har under 2019 installerat den största solcellsanläggningen hittills på tak i Malmö. Detta är ett av Mobilias 100 steg mot ett hållbart köpcentrum.

Mobila har en installerad effekt på hela 488 kW. De kommer därmed långt över 255 kW-gränsen och betalar alltså energiskatt på egenanvänd el – och bevisar samtidigt att även en så stor anläggning kan vara lönsam för sin ägare. Genom information med displayer över elproduktionen är anläggningen också ett spännande sätt att få de flera miljoner årliga besökarna att ta del av fördelarna med solenergi.

Ägare: Atrium Ljungberg AB
Byggd av: Solkompaniet

Finalist 2 – Svanen Mobilitetshus, Lund
I Svanen Mobilitetshus bidrar solceller tillsammans med batterier till att byggnaden är självförsörjande på el.

Solenergin sparas i batterier och kan därmed användas även molniga och mörka dagar. Solcellstaket av glas släpper in dagsljus i garaget, vilket också gör att det blir en mer ljus och trivsam garagemiljö. I det här garaget kan man också ladda sol i tanken. Sammanfattningsvis – Solenergi och modern byggnadsteknik kan kombineras i fullt fungerande anläggningar.

Ägare: Lunds Kommuns Parkerings AB LKP
Byggd av: Glacell (på uppdrag av Kraftringen)

Finalist 3 – Västra Ramlösa Skola, Helsingborg
Alla sjätteklassare skulle få utforma en egen solcellsanläggning inom ramen av Helsingborgs solkraftstävling.

Tolvåringarna på Västra Ramlösa Skola i Helsingborg har föreslagit och utformat en solcellsanläggning på sin egen skola. De har byggt pappersmodeller, räknat på taklutningar, gjort solcellsfilmer och deltagit i och vunnit kommunens soltävling.

Under 2019 färdigställdes anläggningen på taket till skolans gymnastiksal. Detta är ett fantastiskt sätt att få framtidens vuxna att lära sig mer om och engagera sig i förnybar energi. Eleverna har integrerat flera skolämnen i lärandet och både de och många kommande årskullar kommer kunna fortsätta att lära och inspireras av det färdiga resultatet. Lärandet i kombination med att det färdiga resultatet finns monterat på deras skola är värt att hyllas.

Ägare: Helsingborg Stad
Byggd av: Save by Solar

Juryn för Skåne Solar Award 2020:
Kristina Fagelskiöld - Solar Region Skån, Tove Zellman - Region Skåne, Peter Birch-Jensen - Länsförsäkringar Skåne, Anna Werner - Svensk Solenerg, Bengt Stridh - Mälardalens högskola & Bengts Villablo, Anders Eriksson Modin - Fojab Arkitekter.