Niels Peter Louis-Hansen har köpt sig in i ett investeringsbolag som fokuserar på solenergi

Niels Peter Louis-Hansen fanns också på topp bland rika danskar när man tittade på hur mycket förmögenheterna ökade under 2020. Foto: Kredit: Coloplast

Niels Peter Louis-Hansen, som är en av Danmarks absolut rikaste personer, har investerat i bolaget Nordic Solar Global. Det är ett företag som specialiserat sig på att köpa rättigheter och komplettera solparker runt om i Europa.

Niels Peter Louis-Hansen är en av flera investerare som har varit inblandade i en kapitalökning på ett tresiffrigt miljonbelopp, enligt registreringar hos danska näringsmyndigheten.

- Det är okänt om det här är första gången Niels Peter Louis-Hansen investerar i företaget, men i samband med kapitalökningen har han passerat gränsen på 5 procent. i ägande, vilket utlöser en registrering, skriver tidningen Finans.

- Vi har just gjort en kapitalökning på 175 miljoner DKK till solparker i Europa. I det här sammanhanget har vi rapporterat vad vi har att rapportera, säger Nikolaj Holtet Hoff, grundare och VD för Nordic Solar.

Under det nordiska solparaplyet finns ett förvaltningsbolag och två investeringsbolag. Den ena är nordisk solenergi. Solparker köps här, som är i drift. Omvänt investerar Nordic Solar Global i ett tidigare skede i solparkens liv.

Niels Peter Louis-Hansen är son till Aage och Johanne Louis-Hansen, som grundade Coloplast på 1950-talet, och Nils Peter är idag en av Danmarks rikaste person.

I Nordic Solar Global är arvtagaren till Coloplast en del av en grupp investerare som bland annat räknar Per och Lars Thrane, som skapade satellitkommunikationsföretaget Thrane & Thrane, samt Christian Sagild, tidigare toppchef i Topdanmark.

- Vi har fokuserat på privata förmögna människor. Det har hänt via vårt nätverk och sedan har vi kapitalförvaltare som också rekommenderar oss kunder, säger Nikolaj Holtet Hoff.

På detta sätt finns det nästan 200 investerare i Nordic Solar Global.

- Solenergi är ett område som växer starkt, säger Nikolaj Holtet Hoff.

Den nordiska solenergin ger en genomsnittlig avkastning sedan början för 11 år sedan cirka 7 procent per år. För Nordic Solar Global finns det inte samma statistik, eftersom företaget inte har funnits så länge, men här slutade avkastningen första året på 16,5 procent.

- Vi måste antagligen fördubbla storleken innan det är värt att notera, säger Nikolaj Holtet Hoff, som förklarar att Nordic Solar Energy har ett marknadsvärde på 800 miljoner DKK.

Nordic Solar Global har ett marknadsvärde på cirka 400 miljoner kr.