Solcell och batteri integreras

Det nya integrerade solflödesbatteriet har en verkningsgrad på 14,1 procent. Foto: David Tenenbaum, UW-Madison

Forskare har kombinerat en solcell och ett batteri i ett så kallat solflödesbatteri, som suger upp solljus och lagrar det som kemisk energi för senare användning.

En uppenbar begränsning med solenergi är att solen inte alltid lyser och att vissa dagar är mycket soligare än andra. Efter att solljus omvandlats till elektrisk energi måste energin därför lagras. Vanligtvis krävs det därför både en solcell och ett batteri, men ett solflödesbatteri fungerar som både och.

- Jämfört med separerad omvandling av solenergi och elektrokemisk energilagring skulle en kombination av de två separata funktionerna i en enhet kunna vara ett mer energieffektivt, skalbart, kompakt och kostnadseffektivt sätt att utnyttja solenergi, säger professor Song Jin vid University of Wisconsin-Madison i USA, som tillsammans med sitt team och professor Jr-Hau He vid King Abdullah University of Science and Technology i Saudiarabien utvecklat solflödesbatteriet.

Solflödesbatteriet har tre olika lägen. Om det behövs elektricitet med en gång kan det fungera som en solcell och omvandla solljus direkt till elektricitet. Annars kan det suga upp solenergi och lagra den som kemisk energi som senare kan levereras som elektricitet när det blir kväll eller himlen blir molnig. Om det behövs kan det också laddas med hjälp av elektrisk energi precis som ett vanligt batteri.

Song Jin tror bland annat att solflödesbatteriet kan hjälpa till att överskrida begränsningarna hos elnätet genom att göra elektricitet mer lättillgänglig på landsbygden och fungera som en alternativ energikälla när traditionella elsystem slutar fungera.

Den senaste modellen av solflödesbatteriet kan lagra och leverera elektricitet från solenergi med högre verkningsgrad än någon annan integrerad lösning som existerar idag, men det är fortfarande för dyrt för att introduceras på marknaden.

- Vi tror att vi i slutändan kan få en verkningsgrad på 25 procent med hjälp av nya solcellsmaterial och ny elektrokemi. Med denna verkningsgrad, utan att använda dyra solceller, borde det vara ganska konkurrenskraftigt jämfört med annan förnybar energiteknik. Då tror jag att kommersialisering kan vara möjlig, säger Song Jin.