Restaurangbranschen möter höga energikostnader, och Henrik Hedefurs på Krogeriet i Årjäng har installerat 75 solpaneler på taket. Anläggningen beräknas producera 27 000 kWh per år och ska vara avbetald på fem år.
– Det är dyrt att driva restaurangkök. Bara pizzaugnen kostar fem kronor i timmen. Nu producerar vi vår egen el och jag räknar med att använda varenda kilowattimme vi får från solen, säger Henrik Hedefurs, ägare av Krogeriet.
Målet är egenanvändning
Solcellerna ger Henrik möjlighet att minska beroendet av elpriser och skapa långsiktig stabilitet för verksamheten, samtidigt som de bidrar till miljön.
Henrik planerar att använda all el från solcellerna själv. Genom att anpassa elanvändningen till soltimmarna och minska toppar, exempelvis genom att köra värme och värmetankar dagtid, maximeras nyttan.
– Vi ska använda allt själva och vårt mål är att inte sälja en enda kilowattimme solel! På årsbasis ligger våra elkostnader runt 250 000 kronor. Att kapa den siffran rejält kommer att göra stor skillnad för lönsamheten, säger han.
Krogeriet förbrukar i dag omkring 104 000 kWh el per år. Med den nya anläggningen, som beräknas producera cirka 27 000 kWh årligen, täcks över 25 procent av restaurangens totala elbehov, till ett fast och förutsägbart pris. Utöver besparingar på inköpt el minskar även kostnader för elskatter och avgifter.