Fem myter om solkraft – och varför de inte stämmer

Mörghult. Foto: Solgrid
Mörghult. Foto: Solgrid

Solgrid tar upp fem myter om solkraft.

1. "Solen lyser inte tillräckligt i Sverige för att det ska löna sig"
Det är lätt att tro att solkraft bara fungerar i soliga länder, men faktum är att solceller fungerar utmärkt även i nordiskt klimat. Sverige har faktiskt lika många soltimmar som delar av Tyskland – ett av världens mest solenergitäta länder. Solceller producerar el även när det är molnigt, och den kalla temperaturen kan till och med förbättra effektiviteten.

2. "Solparker tar upp värdefull jordbruksmark"
Ofta byggs solkraftverk på mark som tidigare används som produktionsskog – alltså skogsmark avsedd för avverkning. Den typen av mark har ofta lågt biologiskt värde och kan i stället bidra till klimatnytta genom elproduktion. När vi utvecklar solparker tittar vi på helheten: markens användning, påverkan på naturvärden, närhet till elnät och lokal nytta. Det handlar inte bara om var solen lyser – utan om att hitta platser där solkraft gör mest nytta med minst påverkan. Efter solkraftsverkets livslängd löpt ut kan marken brukas för skogs- eller jordbruk igen.

3. "Solkraft kan inte bidra till ett stabilt elsystem"
Solenergi är väderberoende, absolut – men det betyder inte att den är opålitlig. Solkraft producerar som mest el mitt på dagen, vilket ofta sammanfaller med hög efterfrågan. Genom att kombinera flera olika energikällor, och komplettera med batterilagring och smart styrning, får vi ett elsystem som både är flexibelt och robust. Solen har en viktig roll i den mixen.

4. "Solen producerar el när den inte behövs"
Att solenergi produceras när solen skiner är ingen hemlighet – men det betyder inte att den inte kan spela en viktig roll i elsystemet. Tvärtom. Solkraft producerar el mitt på dagen, när efterfrågan är som högst. Det bidrar till att avlasta nätet och minska trycket på andra kraftslag. Med lagring, styrning och samspel mellan flera energikällor får vi ett mer robust system – där solkraft har sin självklara plats.

5. "Det är bättre att satsa på andra förnybara energikällor"
Vi får ofta höra att vi borde prioritera vind, vatten eller något annat. Men det handlar inte om att välja – utan om att komplettera. Solkraft producerar när det är varmt, ljust och vindstilla, vilket ofta är när vindkraften levererar som minst. Tillsammans skapar de ett mer balanserat energisystem. Vi behöver fler lösningar – inte färre.