Flera solenergiföretag bygger en solcellspark tillsammans

Solparken Mörghult, placerad utanför Västervik, kommer ha en produktionskapacitet på 14,1 megawatt och planeras att stå färdig i slutet av 2023. Solparken kommer producera förnybar el motsvarande 300 000 elbilsladdningar/år. Ritning, kredit: Solgrid

Den internationella solparksutvecklaren Solgrid och den internationella vind- och solparksoperatören Encavis bygger nu sin andra solpark i Sverige.

Även denna gång byggs parken tillsammans med företaget Solkompaniet. Solparken Mörghult, placerad utanför Västervik, kommer ha en produktionskapacitet på 14,1 megawatt och planeras att stå färdig i slutet av 2023. Solparken kommer producera förnybar el motsvarande 300 000 elbilsladdningar/år.

- Att Encavis och Solgrid väljer att kroka arm med Solkompaniet igen är ytterligare ett bevis på att vi är en stabil och pålitlig partner, som krävs i stora projekt som detta, säger Lina Angmo, Business Manager på Sol kompaniet.

Merparten före detta skogsmark

- Det första solparksprojektet vi genomförde tillsammans var Varberg Norra, som togs i drift i december 2021.

Solparken Mörghult har designats, planerats och optimerats tillsammans med Solkompaniet. Förutsättningarna för solparksplatsen är utmanande. Merparten av området är före detta skogsmark, vilket kräver extrainsatser vad gäller bärighet och stabilitet.

Med tanke på markens beskaffenhet krävs till exempel förborrning innan panelerna kan pålas ned. För att göra denna typ av mark till ett framgångsrikt projekt krävs både kunskap och erfarenhet. Något som Solkompaniet har deltagit i drygt tio år i branschen.

- Mycket arbete har lagts ner på att hitta den bästa lösningen. Med vår erfarenhet av att ha byggt mer än tio parker vet vi vad som krävs för att bygga effektiva solparker i Sverige, på riktigt, avslutar Lennart von der Burg, chef för PMO.

När solparken står klar, kommer Solkompaniet fortsätta med testning och driftsättning samt service och underhåll av parken. Målet är att parken ska anslutas till elnätet under fjärde kvartalet 2023.

Fakta om Mörghult:

Utvecklare: Solgrid
Investerare och operatör: Encavis
EPC: Solkompaniet
Elnätsägare: E.ON
Solparkens förväntade årliga solelproduktion: 15 gigawattimmar/år, vilket motsvarar 300 000 elbilsladdningar/år
Installerad effekt: 14,1 MWp
Antal solcellspaneler: 21 526 st
Areal: Cirka 20 hektar, vilket motsvarar cirka 40 fotbollsplaner
Byggstart: våren 2023
Färdig park: Q4 2023

Källa: Solkompaniet