Andel köper 55 megawatt stor solenergipark av European Energy

Danska Tryggevælde Solar Park. Foto: European Energy

Det danska kraftverket köper en solcellsfarm, som togs i drift för ett år sedan.

Danska kooperativa företaget Andel tar över en solcellsanläggning på 55 megawatt från utvecklaren och kraftgeneratorn European Energy. Solenergigårdens produktion täcker ungefär den årliga förbrukningen för 15 000 genomsnittliga hushåll i den skandinaviska nationen, uppger European Energy i ett uttalande.

Behöver mer energi

- Det är absolut oundvikligt att Danmark kommer att behöva mycket mer energi från förnybara energikällor. Det är den enda hållbara lösningen på klimatkrisen och på vårt beroende av fossila bränslen, säger Andels vd Jesper Hjulmand i ett pressmeddelande:

- Andel kommer att ligga i framkant av den gröna omställningen och se till att energiproduktionen även i framtiden förankras i ett danskt kooperativtägt företag. Solen är en ny energikälla för oss, då vi hittills har fokuserat starkt på produktion av förnybar energi från vinden. Vi har åtagit oss att upprätthålla detta, bland annat genom arbetet med den framtida energiön i Nordsjön, och vi kommer att fortsätta att investera strategiskt i en bred värdekedja.

Sköts nu av tidigare ägaren

Tryggevælde, utvecklad och installerad av European Energy, har varit online sedan januari 2022, och framtida verksamhet kommer att fortsätta att skötas av den tidigare ägaren.

- Vi är nöjda med samarbetet vi har haft med Andel kring Tryggevælde Solar Park. Både Andel och European Energy inser att utbyggnaden av förnybar energikapacitet är grunden för samhällets framtida energibehov. Endast på detta sätt kan vi säkerställa att det kommer att finnas en löpande vilja att investera i ny förnybar energi, vilket säkerställer den gröna omställningen, skriver Knud Erik Andersen, vd för European Energy.

Källa: European Energy