Ny bussgeneration på gång? Solcellsupport för batteribuss

Den nya tekniken kommer att minska belastningen på högspänningsbatteriet, vilket kommer att resultera i ökad räckvidd, färre antal laddningar och därmed längre livslängd för batterierna. Foto: Kredit: Regen Power

Två tyska företag har gått samman för att konvertera en dieselbuss till batterielektrisk med stöd av solpaneler på taket. Men solcellerna ska inte ladda högspänningsbatteriet.

Dessa två företag är Sono Motors och Pepper Motion. Den förstnämnda utvecklar elfordon som helt eller delvis drivs av solenergi, medan Pepper Motion bygger sin verksamhet på att konvertera dieseldrivna bussar och lastbilar till eldrift.

Grön hybridbuss

Företagen har nu konverterat en tidigare dieseldriven Mercedes-Benz Citaro till batteridrift. Dessutom har bussen ett så kallat Solar Bus Kit på taket.

Solcellerna från Sono Motors har utvecklats just för användning på fordon. De är flexibla och effektiva. Bussen i fråga har 14 moduler som tillsammans kan leverera en maximal effekt på 1,3 kW. Solar Bus Kit kommer att användas för att ladda 24-voltsbatteriet och driva utrustning ombord, såsom luftkonditionering, belysning etc.

Syftet är att spara bränsle

I december tas bussen i drift i München under en provperiod på två år.

Solpaneler används redan till viss del på bussar, men då dieseldrivna. Syftet i sådana sammanhang är att spara bränsle, eftersom dynamon arbetar mindre för att ge den nödvändiga kraften till alla extra elektriska enheter. En viss minskning av bränsleförbrukningen har noterats i sådana sammanhang och det är i princip exakt samma sak som händer med elfordon.

Källa: Norska Bussmagasinet