Danska solceller och vindkraftverk har producerat mer el i år än under hela förra året

Redan efter årets tre första månader kunde Green Power Denmark konstatera att det varit en rekordhög produktion av grön el. I oktober 2022 nåddes nivån för hela fjolåret. Foto: Pixabay, Creative commons Lic.

Den danska produktionen av grön el är högre i år än förra året, enligt landets näringslivsorganisationer.

Enligt Green Power Denmark är en av anledningarna till att Danmark kan producera mer grön el är det faktum att vindkraftsparken Kriegers Flak har kunnat producera el året runt. Anläggningen öppnades 2021.

- Det har skett betydande framsteg i produktionen av grön el i Danmark i år, skriver den gröna näringslivsorganisationen Green Power Denmark i ett pressmeddelande.

Kriegers Flak

- Det är ett tecken på att vi får mer grön kraft, mer CO2-fri kraft och billigare energi i elnätet i Danmark, säger vd Kristian Jensen till Ritzau.

Enligt Green Power Denmark är en av anledningarna till att Danmark kan producera mer grön el att vindkraftsparken Kriegers Flak, som startade 202, har kunnat producera el året runt.

Dessutom har vädret hjälpt till, skriver organisationen i pressmeddelandet. Solen har lyst när det inte blåst och vice versa. Detta har inneburit en stabil nivå av vind- och solenergi.

Hög produktion av grön el behövs

Om den nuvarande nivån håller i sig resten av året bedömer Green Power Denmark att grön el som kommer att produceras i år, motsvarar mer än hälften av Danmarks årliga elförbrukning.

Enligt Kristian Jensen är det viktigt att det blir en hög produktion av grön el.

- Det hjälper till att befria oss från naturgasberoende, det hjälper till att befria oss från Putin, och det hjälper till att säkerställa att vi får grön och koldioxidfri energi in i våra hem och våra företag, säger han.

Gäller att nå klimatmålen

Dessutom är det viktigt om Danmark ska nå sina klimatmål att det blir en hög produktion av grön el, tillägger Kristian Jensen.

- Vi hoppas att vi får hårda vindar och bra sol, så att vi kan få in ännu mer kraft i år, säger han.

Han hoppas att nästa år kommer godkännandena snabbare för nya solceller och vindkraftverk.

– Ju tidigare vi börjar producera grön el, desto snabbare blir vi fria från rysk gas, och desto snabbare kommer vi att få ner elpriserna i Danmark, säger Kristian Jensen.

Källa: Green Power