Österrike: Solcellssystem levererar hållbar energi till Mariazelljärnvägen

Mariazelljärnvägen har körts elektriskt sedan 1911. Foto: Mariazellerbahn

Tågoperatören Niederösterreich Bahns första solcellssystem har testats vid formningsverket i staden Klangen. Ortens öppna ytor och taksystem kan nu täcka en del av energibehovet för Mariazelljärnvägen.

- Kollektivtrafiken är vår nyckel till en hållbar och klimatvänlig mobilitetsframtid – i vardagen och på fritiden. Våra järnvägar i Niederösterreich leder vägen här med sitt mångsidiga utbud av erbjudanden och sätter nya standarder med sådana hållbara projekt, säger Ludwig Schleritzko, provinsråd för mobilitet.

Viktigt att vara självförsörjande

Mariazelljärnvägen har körts elektriskt sedan 1911. Konverterverket Klangen spelar en central roll i energiförsörjningen av den smalspåriga järnvägen. Medan frekvensen från uttaget är 50Hz (Hertz), går Mariazell Railway med en frekvens på 25Hz. I transformatorstationen Klangen omvandlas el från lokalnätet med en frekvens på 50Hz till 25Hz dragström. Det nya solcellssystemet matas direkt in i transformatorstationen och därmed även in i dragströmmen.

- Hållbarhet är mycket mer än bara miljöskydd. För oss på Niederösterreich Bahnen innebär det att agera hållbart är att vi tänker klimatvänlig mobilitet holistiskt och utnyttjar våra befintliga resurser och möjligheter på bästa möjliga sätt. Utvecklingen under de senaste veckorna och månaderna har särskilt visat oss hur viktigt det är att vara så självförsörjande på energi som möjligt, säger Barbara Komarek, VD för Niederösterreich Bahnen.

Pressmeddelande Niederösterreichs järnvägar