Två danska kommuner öppnar dörren för enorm solpark

Den gamla flygplatsen i Vandel utvecklas till Nordens största solcellspark. Så här ser det ut från luften just nu och i storlek motsvarar det ungefär det delområde som är på väg vid Viuf, om politikerna ger grönt ljus åt projektet. Foto: Vandel Business Park

Efter diskussioner i både Kolding och Vejle kommuner har Better Energy nu fått klartecken för genomförandet av en plan för en solcellspark som ska sträcka sig över 200 hektar.

Utvecklaren Better Energy kan nu dra på sig arbetskläderna gällande en solcellspark, efter att Kolding och Vejle kommuner i samarbete med energibolaget lagt fram en plan för en framtida solcellspark i Viuf.

Solcellsparken kommer att uppgå till totalt 218 hektar och placeras i kommunernas territorium där den kan producera el för motsvarande 50 000 hushåll. Det skriver tidningen Jydske Vestkysten .

Enligt Birgitte Kragh (V), ordförande i plan-, bostads- och miljönämnden i Kolding kommunfullmäktige, har man ritat en utförlig skiss så bra att den kan ligga till grund för en ansökan från Better Energy.

- Nu har människor levt i rättsosäkerhet i två år. Nu är vi skyldiga dem att gå vidare. Så antingen måste man säga att det här går inte eller så måste man säga att vi gör parken nu och att ritningarna är så bra att vi måste jobba vidare med dessa till förmån för en grön omställning, säger Birgitte Kragh till media.

Det blir dock ett nytt kommunfullmäktige som tar nästa avgörande beslut för projektet.