Tysk firma lägger solpaneler i form av konventionella takpannor.

Autarq och ett antal andra företag presenterade sina produkter på senaste Intersolar-mässan, däribland solfångande takpannor. Foto: Autarq

Teslas annonserade nyligen att soltakpannor inte kan köpas idag, och datumet för deras marknadslansering står i stjärnorna.

Ett tyskt företag kan nu uppnå ett genombrott.

Autarq och ett antal andra företag presenterade sina produkter på senaste Intersolar-mässan, däribland solfångande takpannor.

Elektroingenjören Cornelius Paul grundade företaget Autarq redan 2012. Utifrån en ort i närheten av staden Prenzlau i delstaten Brandenburg skulle han vilja erövra marknaden med innovativa solpaneler.

Solexperten förlitar sig på takpannor med solceller eftersom dessa enligt hans mening är vackrare och elegantare än klumpiga solcellsmoduler. Han sa att takets karaktär bevaras med solpannor, många husägare värdesätter det eftersom de också kan användas för kulturmärkta hus.

Men solpaneler anses vara "solenergiindustrins premiär-klass" och därför har ingen marknad värd namnet utvecklats ännu. Inte heller har det etablerats någon tydlig marknadsledare.

Till och med Tesla misslyckades i serieproduktion och marknadslansering. Cornelius Paul har en lång erfarenhet av takpannelansering. Han har pysslat med denna idé i tio år. Han finansierade uppstarten ur sin egen ficka fram till 2016, då den europeiska Econnext-gruppen gick med som partner och finansiär.